Tužitelj: Karabatići ‘vrlo osumnjičeni’

Francuski rukometni reprezentativac, osvajač zlatne olimpijske medalje Nikola Karabatić i njegov brat Luka nalaze se među devet igrača Montpelliera koji su „veoma osumnjičeni“ da su se ilegalno kladili na navodno namještenu utakmicu, objavilo je tužiteljstvo u ponedjeljak.

Osamnaest osoba, među kojima je devet rukometaša, privedeni su u nedjelju, kazao je tužitelj iz Montpelliera Brice Robin na konferenciji za novinare.

Pored Nikole Karabatića, koji je predvodio Francusku do osvajanja zlatnih olimpijskih igara na OI 2008. i ove godine, priveden je i njegov suigrač iz reprezentacije  Samuel Honrubia, te internacionalci Vid Kavtičnik (Slovenija), Mladen Bojinović (Srbija) i Wissem Hmam (Tunis).

Izjava djevojke

„Postoje veoma visoke sumnje na nelegalno klađenje“, rekao je Robin, dodavši kako je djevojka Luke Karabatića Jenny Priez priznala kako se kladila u ime igrača.

„Kada je riječ o Jenny Priez, priznala je kako se kladila sa novcem koji joj je dao g. Luka Karabatić. Ona je također kazala o kojem je iznosu riječ, te koliko je zaradio.“

Prema podacima tužiteljstva, ukupno 87.880 eura je uloženo na utakmicu Prve lige između Montpelliera i Cesson-Sevignea prošlog maja, što je 40 puta više od uobičajenog iznosa za ovu vrstu utakmice.

Većina uloga je dato u isto vrijeme dana, a 99,94 posto ih je uplaćeno da će lošeplasirani Cesson-Sevigne voditi na poluvremenu, dodao je tužitelj.

Svi umiješani igrači će biti izvedeni pred sudiju u utorak, a teretit će se za „korupciju u sportu“ i prevaru, kazao je Robin. Ukoliko se ustanovi da su krivi, prijeti im kazna do pet godina zatvora i 75.000 eura globe.

‘Nisu namjestili utakmicu’

Advokat braće Karabatić, Eric Dupond Moretti, rekao je u ponedjeljak da se njegovi klijenti jesu kladili, ali da nisu namjestili rukometnu utakmicu sa Cesson-Sevigneom.

“Tačno je da su se kladili, ali to nije krivično djelo. Da bi se nešto okarakterisalo kao to utakmica bi morala biti namještena. Tužilac mora dokazati da se nešto neregularno desilo na meču”, kazao je Dupond Moretti francuskim medijima.

Kako prenose francuski mediji, saslušano je osam sadašnjih igrača Montpellierea, uključujući Karabatića, njegovog brata i Bojinovića, zatim dvojica bivših članova Montpellierea koji su sada u Paris Saint Germaineu, jedan član stručnog štaba i djevojka jednog od igrača.

Montpellier se nalazi pod istragom zbog zbog sumnje da je namjestio utakmicu sa ekipom Cesson-Sevignea.

Sporni meč odigran je u finišu prethodne sezone, 12. maja. Montpellier je izgubio sa 31:28, ali je prethodno osigurao šampionsku titulu.

Istraga je pokrenuta zbog povećanog broja uplata u kladionicama na poraz Montpellierea, a sumnja se da su supruge i djevojke rukometaša, kao i nekoliko osoba zaposlenih u klubu, uplatili pet hiljada eura, što im je donijelo zaradu blizu 200.000 eura.

Rukometaši Montpellierea ove sezone igraju u istoj grupi Lige prvaka sa beogradskim Partizanom.

Izvor: Agencije