POI – Pistorius se izvinio zbog reakcije

Brazilac Alan Cardoso (lijevo) sedam stotinki sekunde bio je brži od Pistoriusa (EPA)

Najveća zvijezda Paraolimpijskih igara (POI) u Londonu, južnoafrički atletičar Oscar Pistorius, neočekivano je poražen u finalu utrke na 200 metara.

Za senzaciju dosadašnjeg dijela POI-ja pobrinuo se Brazilac Alan Cardoso Oliveira, pobijedivši rezultatom 21.45, sedam stotinki sekunde brže od Pistoriusa.

Prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na nedavnim Olimpijskim igrama (OI) u Londonu teško je podnio poraz u disciplini u kojoj je branio paraolimpijsko zlato iz Atine i Pekinga, optuživši Brazilca da je imao predugačke proteze.

“Ovo nije bila poštena utrka, bio je desetak metara iza mene, a zatim je proletio u posljednjih 100 metara. Kako je to moguće?” ljutio se “Blade Runner”, kako Pistoriusa zovu zbog njegovih proteza.

Nakon što su se emocije malo slegle, Južnoafrikanac se ipak izvinio.

“Moja izjava nije bilo korektna i zbog toga se želim izviniti”, poručio je Pistorius, koji je rođen s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je odmah reagirao saopćenjem, u kojem se navodi kako su sve proteze prije početka Igara izmjerene i odobrene i kako nije bilo nikakvih povreda pravila.

Nastup sa ‘zdravima’

Pistorius je u kvalifikacijama utrke na 200 metara istrčao svjetski rekord 21.30 i da je taj rezultat ponovio u finalu uvjerljivo bi osvojio prvo mjesto.

Južnoafrički atletičar će se na POI-ju takmičiti još i u trkama na 100 i 400 metara i štafeti 4×100 metara.

Pistorius je jedan od rijetkih sportista koji su nastupili i na OI i POI.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) dugo je odbijala izdati mu dozvolu za nastup sa “zdravim” sportistima.

Problem je nastao jer su čelnici IAAF-a smatrali kako ga proteze stavljaju u prednost pred ostalim atletičarima koji nemaju tjelesna oštećenja.

Zeleno svjetlo za nastup dobio je tek nakon što se žalio Arbitražnom sudu u Lausanni, koji je presudio u njegovu korist.

Četverostruki je paraolimpijski pobjednik, a u Londonu je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na OI.

Izvor: Agencije