Barclays centar dom Brooklyn Netsa

U srcu njujorškog kvarta Brooklyna otvoren je Barclays centar, u kojem će svoje NBA utakmice igrati tim Netsa.

Ranijih sezona ovaj tim je nastupao u New Jerseyu. Više od 50 godina Brooklyn nije imao vrhunski profesionalni sportski tim.

Ideja o gradnji nove košarkaške arene u srcu Brooklyna začeta je još 2004. godine.

Kada je prije tri godine većinski vlasnik Netsa postao Mihail Prohorov, treći najbogatiji državljanin Rusije, obećao je da će privući investitore i u tome je uspio. Dovršen je projekat vrijedan 800 miliona dolara.

“Nemaju svi priliku prisustvovati projektu koji će izmijeniti lice i sudbinu grada. Oni koji su bili na otvaranju Bruklinškog mosta mogu reći da su prisustvovali trenutku kada je rođen simbol grada, tako da sam uvjeren kako i mi prisustvujemo jednom takvom događaju”, kazao je Prohorov.

Centar zabave

Novi njujorški klub igrat će u dvorani sa 18.000 sjedećih mjesta. Sa čeličnim eksterijerom, dvorana podsjeća na svemirski brod.

U vremenu recesije učesnici na projektu ponose se činjenicom da će ovdje biti zaposleno više od 1.500 ljudi.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je na otvaranju centra rekao: “Ovim šaljemo jasnu poruku:  Brooklyn je postao centar zabave, vrhunskog sporta i trgovine.”

“Imao sam priliku prošetati arenom, vidjeti svlačionice i osjetiti parket. Sve skupa je nevjerovatan osjećaj, posebno biti na terenu”, rekao je centar Brooklyn Nets Brook Lopez.

Jedan od arhitekata koji je radio na projektu Barclays centra Gregg Pasquarelli je kazao: “Ovo je dvorana čiji su prioritet ljudi koji dolaze javnim transportom. Ona slavi grad, urbano življenje i zaista smo ushićeni zbog ovog projekta.”

Gradski derbi

Prvi meč u Barclays centru Brooklyn Netsi odigrat će na početku nove NBA sezone u gradskom derbiju protiv New York Knicksa 1. novembra.

Za Netse bi tada prvi put trebao nastupiti i jedan bosanskohercegovački košarkaš u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Mirza Teletović se nada da će nastaviti stopama legendarnog Dražena Petrovića, koji je u ovom klubu ostavio neizbrisiv trag od 1991. do 1993. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Najbolji sam s predsjednikom, znaju me svi u klubu, imam najduži staž u ekipi i svi u mene gledaju kad ‘zagusti’.

Published On 28 Jun 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO