NHL igrači pojačavaju evropske klubove

Zbog blokade sjevernoameričke hokejaške lige, u Evropi će se ove sezone gledati odličan hokej na ledu.

Kako se vlasnici klubova i igrači nisu mogli dogovoriti oko podjele novca i uvjeta novog kolektivnog ugovora, mnoge zvijezde NHL-a potražile su zamjenski klub na starom kontinentu, javio je novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Zadnji lockout u NHL-u doveo je do otkazivanja cijele sezone 2004/05.

Četrdesetogodišnji veteran, češka legenda Jaromir Jagr s karijerom u četiri NHL kluba, zbog odgode sezone, umjesto nastupa za Dallas Stars iz Texasa, vratio se kući.

Vlasnik je kluba Kladno, a sada je počeo također igrati za seniorsku momčad. U srijedu je odigrao i prvu utakmicu češke Extra Lige. U gledalištu se nakupilo 16.000 ljudi, no njegov klub je poražen rezultatom 3-2 od Slavije.

“Čak i ako smo izgubili, ovo je pobjeda za mene. Nisam mislio da ću ikad iskusiti toliko rasprodanih arena ovdje u Češkoj i to je lijepo iskustvo na kraju moje karijere”, rekao je Jagr.

Povratak kući

Roman Červenka pričekat će da zaigra za Calgary Flamese. Vratio se u Slaviju, gdje je stasao kao junior.

“Ugodno je vratiti se kući”, kaže Červenka.

I ruski hokejaši naveliko su se vratili u domovinu. Kapetan Washington Capitalsa Alexander Ovečkin, u vrijeme lockouta igrati će za moskovski Dinamo. 

Plata bi mu trebala biti iznad 4, 6 miliona eura. Evgeni Malkin iz Pittsburgha igrat će za Metalurg iz Magnitogorska. Ondje će mu društvo praviti Sergej Gončar i Nikolaj Kuljomin.

Ruska liga KHL, u kojoj bi slijedeće godine trebao igrati i Medveščak iz Zagreba, zvučnim imenima brani epitet druge najjače hokejaške lige svijeta.

Izvor: Al Jazeera