POI: Zlato i svjetski rekord za Makedoniju

Makedonska atletičarka Olivera Nakovska-Bikova postavila je svjetski rekord i osvojila zlatnu medalju u pucanju iz zračnog pištolja na 10 metara na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Ona je osvojila prvu zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama za Makedoniju nakon 20 godina.

Na kvalifikacijskoj rundi je Nakovska-Bikova osvojila 381 bod, čime je postavila novi svjetski rekord.

U finalu je postigla 94,7 bodova, što joj je u konačnici donijelo 475,7 bodova.

Hrvatski plivač Mihovil Španja osvojio je peto mjesto na 200 mješovito na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Španja je u kvalifikacijama bio treći, no u finalnom nastupu nije uspio ponoviti taj rezultat. Plivao je 2:41.52 što je bilo sekundu i 28 stotinki sekunde slabije od njegovog rezultata iz kvalifikacija.

“Pukunuo sam nakon prvih sto metara i nisam mogao više pratiti taj tempo. Da sam i brže plivao teško bi do medalje. Možda bi se borio za četvrto mjesto,” kazao je Španja kojeg u Londonu očekuju još dvije discipline – 100 prsno i 400 slobodno.

“Idući nastup imam već za dva dana na 100 prsno, gdje sam prije dvije godine imao svjetski rekord i bio svjetski prvak. Sada se moram dobro odmoriti, a potom koncentrirati za taj nastup,” poručio je Španja.

Zlatnu medalju s novim svjetskim rekordom osvojio je Ukrajinac Jevheni Bohodajko koji je isplivao vrijeme 2:33.13, što je za dvije sekunde bolje vrijeme od svjetskog rekorda kojeg je isplivao Amerikanac Rudy Garcia-Tolson. Amerikanac se u finalu morao zadovoljiti srebrom, premda je plivao brže od svog rezultata iz kvalifikacija, a treći je bio Australac Matthew Levy s rezultatom 2:37.18

Zlato i rekord

Srbijanska reprezentativka u atletici Tanja Dragić oborila je u nedjelju svjetski rekord i osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Dragić je najbolji hitac od 42,51 metara ostvarila iz drugog pokušaja.
Srebrna medalja pripala je Ani Sorokini iz Rusije (38,79), a bronza Nataliji Eder iz Austrije (38,03).

Mlada hrvatska paraolimpijka Marija Vidaček osvojila je sedmo mjesto u bacanju koplja za slabovidne s rezultatom 27.05 metara ili 795 bodova.

Za 21-godišnju Varaždinku, uz plivača Matiju Grebenića, najmlađu hrvatsku paraolimpijku u Londonu, ovo su bile prve igre što se osjetilo po velikoj tremi koju je imala prilikom nastupa pred više od 60.000 gledatelja.

Članica zagrebačkog Agrama u prva dva hica je načinila prijestup i tek je u zadnjem pokušaju izborila ulazak među osam najboljih i dodatne tri serije.

“Uhvatila me velika trema što se vidi po rezultatu. Pokosila su me prva dva neispravna hica, zbog čega u trećem pokušaju nisam previše riskirala. Trebalo je biti puno bolje, no ovo je za mene velika škola”, kazala je Vidaček, te opisala dojmove sa svojih prvih igara.

“Publika je bila savršena, predivan je osjećaj nastupiti pred toliko puno ljudi. Stvarno sam prepuna dojmova. Meni je sve ovo novo i pomalo nestvarno”, rekla je na kraju.

Vidić u finalu

Srbijanski reprezentativac u streljaštvu Siniša Vidić plasirao se u finale gađanja zračnom puškom.

Vidić je u kvalifikacijama u disciplini miks-R4 zauzeo četvrto mjesto sa 599 “upucanih” krugova, dok su prvo podijelili Tanguy de la Forest (Francuska), Michael Johnson (Novi Zeland) i Kang Ju-Young (Južna Koreja), koji su izjednačili svetski rekord – 600.

Drugi predstavnik srbije Dragan Ristić završio je na 19. mjestu, sa 594 kruga.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO