Real i Barcelona ‘guše’ špansku Primeru

Malo je nedostajalo da nogometna sezone u Španiji uopće ne počne, kada je 15 klubova zaprijetilo da će krenuti u štrajk zbog televizijskih prava.

Razlog nezadovoljstva je posao koji omogućava Realu i Barceloni veliku zaradu od televizijskih prava na prenose utakmica.

Real Madrid i Barcelona igraju svoju ligu u Španiji, ali bi mogli ostati bez protivnika naredne sezone ako ne počnu ravnomerno dijeliti novac od televizijskih prava.

Više od 50 posto novca od televizijskih prava ide u kase Reala i Barcelone.

Jose Maria Del Nido, predsjednik Seville, više nije spreman uzimati mrvice koje im bacaju dva kluba sa vrha tabele.

Mora biti drugačije

“Mislim da se većina klubova u španskom prvenstvu ne slaže da ove stvari ostanu iste kao do sada. Približava se dan kada ćemo postići dogovor sa dva velika kluba o preraspodjeli profita od televizijskih prava svim klubovima. Uvjeren sam da ne možemo nastaviti ovako. Primera ne može biti osvojena s više od 100 bodova, a razlika između Reala i kluba sa dna tabele biti veća od 70 bodova”, kaže Del Nido.

Real i Barcelona zarade više od 165 miliona dolara prije nego što se proda dres Lionela Messija ili karta za utakmicu u kojoj igra Cristiano Ronaldo.

I navijači misle da mora biti drugačije.

“Zato što su ukrali sav novac i mislim da i slabiji timovi trebaju dobiti više para”, kaže jedan navijač.

Španski navijači su oduševljeni.

Uspjesi iz snova

Na mađunarodnom planu su ostvarili uspjehe iz snova: reprezentacija je osvojila dva evropska i jedno svjetsko prvenstvo.

Ali, kod kuće neke stvari ne funkcioniraju kako bi trebale.

“Španski nogomet je finansijski ‘Divlji Zapad’. Plate igrača ostaju neisplaćene. Svaki drugi posao bi se davno zatvorio, ali ovdje, u Španiji, nogomet je jači od politike. Pokušajte se ponovno kandidirati na izborima nakon što zatvorite neki nogometni klub… Mogli biste se smatrati sretnim ako uopće dobijete stol u restoranu”, izvještava reporter Al Jazeere Matt Rumsey iz Sevilje.

Mnogi španski klubovi ne plaćaju poreze i nalaze se pred finansijskim kolapsom.

Ako Real i Barcelona ne budu dijelili novac u ovim teškim vremenima, pobuna u španskoj Primeri ove sezone bi mogla biti izvjesna.

Izvor: Al Jazeera