Neizvjesna nova hokejaška sezona u NHL-u

U NHL-u potpuno je neizvjesno da li će se ove sezone igrati hokej.

Prošle godine u američkom nogometu dogovor između vlasnika klubova i igrača o novom kolektivnom ugovoru postignut je u posljednjem trenutku.

Košarkaška NBA liga iz istog razloga s početkom je kasnila puna dva mjeseca. Ove godine pregovori su zapeli između vlasnika klubova i igrača američko-kanadske hokejaške lige.

Nacionalna hokej liga nalazi se pred četvrtim lockautom u posljednjih 20 godina, jer igrači i vlasnici klubova još nisu potpisali novi kolektivni ugovor.

Dogovor do nedjelje

Vremena za dogovor suprotstavljene strane imaju do nedjelje, inače nema ništa od planiranog početka takmičenja, koji je zakazan za 11. oktobar.

Poput NBA vlasnika prošle godine, NHL vlasnici žele povećati dobit od ukupnih prihoda sa 43 na 46 posto, što su postavili kao ultimatum.

Gary Bettman, komesar NHL lige, kaže: “Činjenica je da su igrači jako dobro znali da se novi ugovor moraju ozbiljno promijeniti, jer Liga i vlasnici klubova ne žele nastaviti poslovati na ovaj način. Nama status-quo nije opcija, već želimo novi kolektivni ugovor, koji će biti dobar za sve.”

U znak podrške svom predstavniku na ovim pregovorima, u New Yorku se okupilo skoro 300 igrača.

Posljednji ustupak Unije igrača odnosi se na ponudu da oni zadrže prošlogodišnji prihod od 1,8 milijardi dolara.

Zaštititi primanja

Donald Fehr, predstavnik Unije NHL igrača, objašnjava: “Želimo dogovor u kome bi zaštitili svoja primanja. Spremni smo na manji procenat ako se prihodi ubuduće budu povećavali, što je posao vlasnika klubova i vodstva lige. Naš posao je da igramo hokej. Ako se svi budu držali svog posla, mislim da neće biti problema.”

Ono o čemu se obje strane slažu je prihod od 3,3 milijarde dolara, ali je njegova raspodjela i dalje kamen spoticanja.

Posljednji put, zbog nemogućnosti dogovora, propala je cijela NHL sezona 2004/05.

Izvor: Al Jazeera