Ivković: Možemo do vrhunskog nivoa

Trofejni trener smatra da Srbija mora tražiti igrače u domaćoj ligi (AFP)
Trofejni trener smatra da Srbija mora tražiti igrače u domaćoj ligi (AFP)

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković ocijenio je u petak da je njegov tim, uprkos veoma lošoj igri, ispunio cilj u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (EP) i da je uvjeren da još može igrati na vrhunskom nivou, pod uslovom da izvuče pouke.

“Problemi su se pojavili već prilikom objavljivanja prvog spiska igrača, a nastavljeni su tokom pripremnih utakmica, iz kojih naše evidentne slabosti nisu mogle da izađu na videlo. Mislim da smo pripreme odradili na visokom nivou i vrlo kvalitetno. Mislim da još možemo da igramo na vrhunskom nivou, ali pod uslovom da iz svega izvučemo pouke”, rekao je on na konferenciji za medije u Beogradu.

Dodao je da su česte oscilacije u igri bile posljedica neadekvatne zamjene za Miloša Teodosića na mjestu organizatora igre.

“Oscilacije su nastajale onog momenta kada smo iz igre morali da izvedemo Teodosića. Pokušavali smo da na toj poziciji pronađemo iskusnog plejmejkera, čak smo postigli dogovor sa Vuletom Avdalovićem, koji je na kraju odustao zbog problema sa kolenima. Mislio sam da će kroz kvalifikacije Tepić, Rašić ili Nedović preuzeti njegovu ulogu, ali to se nije dogodilo. Teodosić je igrač za kojeg su vezani svi naši uspesi, on je romantičar koji najviše voli da dodeli asistenciju, ali moraće da se menja. Sve bi bilo drugačije da sam imao u timu Stefana Markovića”, istakao je Ivković.

Fizički nedostatak

Selektor je naglasio da košarkaši Srbije nisu izgubili talent, ali da imaju velike fizičke nedostatke u odnosu na protivnike.

“Želeli smo da iz agresivne odbrane i igre u tranziciji postignemo što više poena. Uz ovu selekciju to nije bilo moguće. Ne zato što ovi igrači to ne žele, već nemaju osnovne fizičke predispozicije za takvu igru. To sam rekao i igračima. Na pretposlednjem smo mestu po boju ukradenih lopti, jer igrači to jednostavno ne mogu. Naravno, bilo je i dobrih stvari, kao što su igre Lučića pre povrede, a poziv je apsolutno opravdao i Štimac”, analizirao je Ivković.

On je naveo da među igračima nije bilo nesuglasica.

“Odnosi među igračima su izvanredni. To što su odigrali slabije ne znači da je atmosfera bila narušena. Ako neko ima drugačiju informaciju, voleo bih da mi to kaže. Takođe, voleo bih da se Miličić javio generalnom sekretaru ili potpredsedniku Košarkaškog saveza Srbije (KSS) da želi da igra za reprezentaciju”, rekao je.

Bez stranaca

Uprkos slaboj igri u kvalifikacijama i svim problemima, Ivković je ostao pri negativnom stavu kad je u pitanju naturaliziranje igrača.

“Evropska košarka je ušla u ogromnu krizu produkcije igrača, a sličnih problema ima i Amerika. Bilo je predloga od naših vrhunskih stručnjaka da angažujemo stranog igrača, ali sam ja to odbio, jer bi na taj način čitav koncept stvaranja košarkaša pao u vodu. Mi igrače moramo da pronađemo u domaćoj ligi”, zaključio je Ivković.

Ivković je rekao da ima dogovor s čelnicima KSS-a da vodi reprezentaciju na EP-u u Sloveniji 2013. godine, ali da je još rano pričati o šansama na tom takmičenju.

Izvor: Agencije


Povezane

BiH deklasirala Rumuniju 93: 58, Crnogorci slavili sa 101:92, Hrvati sa 81:79, Srbija poražena sa 87:81 u kvalifikacijama za Eurobasket 2013.

08 Sep 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO