Podaci o Hillsboroughu dostupni porodicama

Porodice žrtava sa Hillsborougha više puta su ponovile da je sramno to što niko nije proglašen krivim za incident (Reuters)

Porodice nogometnih navijača stradalih 1989. godine na stadionu Hillsborough u Sheffieldu od srijede će imati priliku da vide više hiljada dokumenata o tom događaju koji su do sada bili nedostupni.

Radi se o dokumentima više od 80 institucija, među kojima su britanska Vlada, policija, službe hitne pomoći, lokalne vlasti u Sheffieldu i služba mrtvozornika.

Britanski mediji navode da će porodice 96 nastradalih navijača Liverpoola pregledati do sada neobjavljena dokumenta prije nego što se premijer David Cameron obrati članovima Parlamenta o temi zaključaka nezavisne komisije koja je ispitivala sve uzroke i okolnosti tragedije na stadionu.

Na čelu komisije koja je osnovana 2009. nalazi se liverpulski biskup James Jones.

Odgovori

Margaret Aspinall, predsjedavajuća Udruženja porodica žrtava na Hillsborough stadionu rekla je kako se nada da će uvid u nove dokumente dati odgovore na neka od ključnih pitanja.

“To je ono za šta smo se borili u prethodne 23 godine. Bez istine ne možemo da tugujemo. Tamo gdje je prevara, nema pravde”, kazala je ona televiziji Sky.

Porodicama žrtava će u pregledanju dokumenata pomoći i ugledni britanski advokati, a očekuje se da narednih dana donesu odluku o svojim daljim pravnim koracima.

Tragedija se desila 15. aprila 1989. godine na utakmici polufinala engleskog FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta.

U izveštaju lorda Taylora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Porodice žrtava sa Hillsborougha više puta su ponovile da je sramno to što nijedan pojedinac niti organizacija nisu proglašeni krivim za incident.

Izvor: Agencije