UEFA zamrznula nagrade zbog fair-playa

Među kažnjenim klubovima je i osvajač Lige Evrope i Superkupa Atletico Madrid (AFP)
Među kažnjenim klubovima je i osvajač Lige Evrope i Superkupa Atletico Madrid (AFP)

Evropska nogometna federacija (UEFA) je u utorak odlučila kazniti 23 nogometna kluba i uskratiti novčane nagrade za učestvovanje u njenim ovosezonskim takmičenjima zbog dugovanja, a ta mjera obuhvatila i pobjednika Lige Evrope i evropskog Superkupa Atletico Madrid.

Uz Atletico, ova mjera, koja je uvedena zbog dugovanja klubova, a u sklopu prve mjere finansijskog fair-playa, pogađa i lisabonski Sporting, Malagu, Fenerbahce i Rubin Kazan.

Većina klubova na koje se odnosi ova mjera dolaze iz istočne Evrope.

“Istražna komora i Tijelo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), na čijem je čelu bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, objavilo je u utorak da su 23 kluba koja učestvuju u UEFA-inim takmičenjima u sezoni 2012/2013. kažnjena s privremenim zamrzavanjem premija u iščekivanju sljedećih istraga”, navodi se u saopćenju UEFA-e.

Stanje dugovanja

“Klubovi koji učestvuju u UEFA-inim klupskim takmičenjima u sezoni 2012/2013. trebaju dati informacije o stanju njihovih dugovanja i kašnjenja plaćanja do 30. juna ove godine, što je mjera koja se odnosi na zahtjeve vezane za finansijski fair-play i licenciranje klubova u 2012”, dodaje UEFA.

“Nakon našeg zadnjeg sastanka u augustu istražna komora CFCB-a je identificirala 23 slučaja značajnih kašnjenja prema drugim klubovima, djelatnicima i poreznim i socijalnim instancama”, ocjenjuje UEFA.

Klubovi koji su obuhvaćeni ovom mjerom su: Borac Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Budućnost Podgorica (Crna Gora), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Rudar Pjevlja (Crna Gora), Željezničar (Bosna i Hercegovina), Ruch Chorzow (Poljska), CSKA Sofia (Bugarska), Sporting Porto (Portugal), Hajduk Split (Hrvatska), Dinamo Bukurešt (Rumunija), Osijek (Hrvatska), Rapid Bukurešt (Rumunija), Atletico Madrid (Španija), Vaslui (Rumunija), Malaga (Španija), Rubin Kazan (Rusija), Maccabi Netanya (Izrael), Partizan (Srbija), Shkendija 79 (Makedonija), Vojvodina (Srbija), Floriana (Malta), Eskisehirspor (Turska), Fenerbahce (Turska).

Izvor: Agencije


Povezane

Jednogodišnja kazna zabrane nastupa u evropskim natjecanjima proteže se na tri godine uslovno.

28 Aug 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO