UEFA kaznila PAOK i Rapid

Klubovi kažnjeni zbog divljanja navijača prije utakmice Evropske lige (AP)

Evropska nogometna asocijacija UEFA je uslovno kaznila solunski PAOK i bečki Rapid igranjem nekoliko utakmica pred praznim stadionima, novčanim kaznama i zabranom učestvovanja u evropskim natjecanjima na godinu dana nakon divljanja navijača ta dva kluba prošle sedmice za vrijeme utakmice doigravanja Lige Evrope.

Grčki tim je tako kažnjen igranjem tri utakmice na svom terenu pred praznim stadionom i mora platiti 150.000 eura kazne, dok će Austrijanci odigrati jednu utakmicu pred praznim tribinama i mora platiti 75.000 eura.

Kazna igranja pred praznim stadionom ne odnosi se na revanš susret doigravanja koju dva kluba igraju u četvrtak u Beču. PAOK je dobio prvu utakmicu 2:1.

Dimne bombe

Jednogodišnja kazna zabrane nastupa u evropskim natjecanjima proteže se na tri godine uslovno, ali ako se dogode slični incidenti kazna odmah stupa na snagu.

Kazna znači i da će, ako se PAOK plasira u Evropsku ligu, tri utakmice u svojoj grupi na svom terenu, biti odigrane pred praznim stadionom.

Klubovi su kažnjeni zbog divljanja svojih navijača. Policija je morala koristiti dimne bombe prije utakmice da rastjera navijače, a početak utakmice je kasnio pet minuta, jer se čekalo da se dim raziđe. Navijači su osim toga kada su ušli na stadion nastavili sukobe još deset minuta prisiljavajući policiju na intervenciju.

Izvor: Agencije