Armstrong: Niko ne treba plakati zbog mene

Armstronga je u Aspenu savladao 16-godišnji Keegan Swirbul, s prednošću od skoro pet minuta (Getty Images)

Lance Armstrong je izjavio kako sada mirniji nego ikada u proteklih deset godina.

U prvom medijskom istupu od kako mu je Američka antidoping agencija (USADA) izrekla doživotnu suspenziju u svijetu profesionalnog biciklizma i oduzela mu sedam naslova pobjednika Tour de Francea, kazao je: “Niko ne treba plakati zbog mene, bit ću dobro.”

U subotu je nastupio na brdskoj utrci u Aspenu, savezna država Colorado, gdje ga je savladao 16-godišnji Keegan Swirbul, s prednošću od skoro pet minuta.

Dan ranije USADA je objavila kako je sada penzionirani Armstrong doživotno suspendiran iz profesionalnih takmičenja elitnih biciklista te da će navedene titule sa Toura biti mu oduzete, zbog “brojnih kršenja antidoping pravila, uključujući i umješanost u prijenos i davanje sredstava za doping drugim osobama”.

Iz agencije su kazali kako će Armstrong vratiti sve nagrade, medalje i naslove koje je osvojio od 1. augusta 1998. godine, što znači da će izgubili i bronzanu medalju sa Olimpijskih igara (OI) 2000. godine.

Uspješna fondacija

Međunarodna biciklistička asocijacija (UCI) i organizatori Tour de France još nisu zvanično potvrdili oduzimanje nagrada i priznanja, ali su iz USADA-e jasno poručili kako se moraju poštivati njihovi nalazi, otkrića i odluke prema Svjetskom antidoping kodeksu.

“Pošto je Armstrong svojom voljom odlučio da ne bude saslušan pred neutralnim arbitrima kako bi pokušao osporiti dokaze USADA-e, sankcije agencije su konačne”, piše u saopćenju USADA-e.

Armstrong, čiji su uspjesi u biciklizmu nakon oporavka od tumora bili inspiracija milionima, odbacivao je optužbe za doping koje su ga pratile tokom karijere.

Mnogi njegovi navijači su mu iskazali podršku, ne da bi govorili da je nevin, već da bi istakli njegove napore u podizanju svijesti o oboljelima od tumora i njegovu podršku onima koje je bolest dotakla.

Njegova fondacija, pokrenuta 1997. godine, prikupila je blizu pola milijardu dolara, a donacije i dalje dolaze.

Brojni veliki sponzori su kazali kako će i dalje sarađivati s Armstrongom i njegovom fondacijom.

Poznat kao žestok borac, Armstrong je iznenadio mnoge u četvrtak navečer, kada je kazao kako se neće boriti protiv optužbi iz USADA-e.

Kazao je kako je cijeli proces napravljen u korist agencije koja ga “progoni”.

Izvor: Agencije