Nova praksa u argentinskom nogometu

Na pomolu je afera u argentinskom nogometu.

Suspendirano je 146 nogometnih agenata, u sklopu istrage o utaji poreza i mogućeg pranja novca prilikom transfera igrača.

Pod sumnjom su transferi 30 igrača nekih od najpoznatijih argentinskih klubova, uključujući Boca Juniors, River Plate, Racing, San Lorenzo i Independiente.

To je prvi pokazatelj da propisi koje je Vlada u Buenos Airesu donijela početkom godine sada stupaju na snagu.

U istrazi je otkriveno desetak malih klubova iz Čilea, Urugvaja i Švicarske koji su uključeni u transfere kao izmišljena treća strana.

Slučaj nogometaša Rivera Jonathana Bottinellija najbolji je primjer kako se radi.

On je proveo posljednju sezonu u San Lorenzu, ali prema papirima porezne uprave, njega je River doveo iz čileanskog kluba za koji Bottinelli, zapravo, nikada nije igrao.

Ricardo Echegaray, direktor argentinske porezne uprave, pismeno se obratio predsjedniku Argentinske nogometne federacije (AFA) Juliju Grondoni i predsjedniku Svjetske nogometne federacije (FIFA) Seppu Blatteru.

Na zdravim osnovama

Od njih traži da ne odobre transfere koji su sumnjivi i koji se nalaze pod istragom.

“Mi smo poslali pismo AFA-i, u kome ih molimo da poduzmu potrebne pravne mjere kako bi se spriječila utaja poreza, kao što je u dokumentu i opisano”, kaže Echegaray.

Propisi od AFA-e zahtijevaju da klubova iz prve i druge lige podnesu izvještaje o finansijskim detaljima transfera, platama i bonusima nogometaša, kao i o drugim tačkama ugovora.

Ova praksa je nešto novo u argentinskom nogometu.

“Najvažnije je da ni klubovi, ni igrači koji žele zdravu organizaciju ne prihvataju korištenje ovakvih medota prilikom transfera. Najbolji način da se izbjegnu nedozvoljene metode je da se prihvati naš poziv i da sve bude na zdravim ekonomskim osnovama”, izjavio je Echegaray.

Kako bi spriječili malverzacije prilikom transfera, porezna uprava je najavila formiranje posebne komisije i baze podataka o transferima igrača.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO