Razočarani Conte: Ovo je sramota

Conte: Ovo je apsurd, u životu se nisam nikada kladio (EPA)

Razočarani trener Juventusa Antonio Conte, vičući iz sveg glasa na konferenciji za novinare u četvrtak, nazvao je „sramotom“ 10-mjesečnu suspenziju koju je dobio jer nije prijavio namještanje rezultata.

Žalba Contea, koji je predvodio „Staru damu“ iz Torina do naslova prvaka Italije u prošloj sezoni u kojoj njegov tim nije zadobio nijedan poraz, odbačena je ove sedmice. On je proglašen krivim da je dozvolio nelegalne opklade dok je bio trener drugoligaša (Serie B) Siene.

Utvrđeno je da nije kriv u jednoj od dvije istrage mečeva tog kluba.

Juve, koji je postavio Conteovog pomoćnika Massima Carreru kao privremenog trenera u sezoni koja počinje ovog vikenda, uložio je žalbu višem sportskom sudu nakon što nije uspio izboriti odbacivanje suspenzije u Nogometnom savezu Italije (FICG).

„Ja sam nevin! Ovo je sramota! To mogu reći jer je gotovo u savezu, premda smo predali još jednu žalbu“, kazao je Conte novinarima ispred ulaza na Juventusov kompleks za trening nedaleko od Torina.

„Uvijek sam poštivao zakone i na i van terena, a u ovom slučaju sam se ponašao korektno. Jučerašnji dan je bio šlag na tortu. To je bilo nešto što nikada nisam vidio.“

Duge debate

Pod istragom za nelegalno klađenje našla su se dva meča Siene u kojem je igrala protiv Novare i Albinoleffea u maju 2011. godine. Žalbeni tribunal FIGC-a je u četvrtak naveo kako je Conte oslobođen za meč sa Navarom, no 10-mjesečna suspenzija ostaje zbog afere sa Albinoleffeom.

Troje advokata Juventusa, koji su bili sa Conteom i pomoćnikom Angelom Alessiom koji je također kažnjen, pokrenuli su duge debate o odluci zašto Conte nije u potpunosti oslobođen.

Na konferenciji za novinare su kazali kako je dokaz koji je korišten protiv Contea dobiven o diskreditiranog nogometaša kojem se nije smjelo vjerovati. IZ FIGC-a su ovo negirali.

„Iz Federalnog suda poručili treneru Juventusa kako je imao sreće i dobio ‘samo’ 10 mjeseci suspenzije.“, nastavio je kažnjeni trener torinskog giganta.

Sa druge strane, član Federalnog suda Piero Sandulli poručio je Conteu kako je imao sreće pa nije dobio trogodišnju kaznu zbog učešća u Scommesspolli skandalu.

Duga historija

„Optužba za meč Novara – Siena je odbačena, no druga nam se čini veoma ozbiljnom i možda se prema njoj trebalo odnositi drugačije. Zbog toga je kazna i potvrđena“, kazao je Sandulli.

„Za odbačeni meč se činilo nelogičnim da je tako iskusan trener u svlačionici kazao: ‘Idemo na remi u ovoj utakmici’. Možemo reći da je imao dosta sreće, naročito jer je oslobođen jedne optužbe. Za prevaru u sportu dobija se tromjesečna suspenzija.“

Iako nije direktno umješan u ovaj skandal, Juventus ima dugu historiju afera oko namještanja utakmica.

Italijanski klub koji na domaćoj sceni ima najviše trofeja i najviše navijača 2006. godine je izgubio status prvoligaša i imao je dosta problema sa rezultatima sve do prošle godine.

Uprkos suspenziji Contea, „Stara dama“ ostaje favorit među italijanskim kladioničarima za osvajanje titule, odnosno odbrane prošlogodišnjeg naslova, nakon što je Milan ušao u fazu rezana troškova i liste igrača, a Inter se oporavlja od veoma teške protekle sezone.

Izvor: Agencije