Janevski novi selektor nogometaša Makedonije

Janevski: Dobar je osjećaj biti ponovo u Makedoniji nakon mnogih godina u inostranstvu (EPA)
Janevski: Dobar je osjećaj biti ponovo u Makedoniji nakon mnogih godina u inostranstvu (EPA)

Čedomir Janevski imenovan je u srijedu za novog selektora nogometne reprezentacije Makedonije, a na ovom mjestu je naslijedio Velšanina Johna Toshaka, sa kojim je nogometni savez ove balkanske države (FFM) prekinuo saradnju.

Janevski (51) potpisao je ugovor do kraja kampanje za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, a selekciju Makedonije će prvi put voditi sedmog septembra na gostovanju protiv Hrvatske u sklopu kvalifikacija za Mundijal. U grupi A su još Srbija, Škotska, Vels i Belgija.

„Vjerujem da imamo pravog čovjeka za ovaj posao. Janevski u potpunosti ispunjava naše kriterije i prihvatili smo ga raširenih ruku. Dobrodošao kući Čede, ovdje ti pripadaš“, kazao je predsjednik FFM-a Ilco Gjorgioski.

Posljednji angažman Janevskog bio je na čelu kiparskog kluba Ethnikos Achnas. Ranije je vodio Club Brugge sa kojim je 2007. godine osvojio Kup Belgije, te beogradsku Crvenu zvezdu i kiparski Enosis Neon Paralimni.

Velika čast

Janevski je kao nogometaš igrao za reprezentacije Jugoslavije i Makedonije, a bio je i član zlatne generacije Vardara, koja je 1987. godine osvojila naslov jugoslovenskog prvaka, a igrao je za Club Brugge, Charleloi, Istanbulspor i Lokeren.

„Ovo predstavlja veliku čast za mene, ali i veliku odgovornost. Dobar je osjećaj biti ponovo u Makedoniji nakon mnogih godina u inostranstvu. Ispred mene je mnogo posla“, kazao je novi selektor Makedonije.

„Želim stvoriti tim koji će igrati disciplinovano i jako vjerujem u njegove mogućnosti. To će biti tim sa pobjedničkim mentalitetom i težit će velikim uspjesima. Igrači će morati poštovati svoje protivnike, ali i snažno vjerovati u svoje mogućnosti. Ne mogu špekulirati koje ćemo mjesto osvojiti na kraju kvalifikacija, ali želimo postići dobar rezultat“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO