Rogge zabrinut radovima u Riju za OI 2016.

Rogge: Svi moraju shvatiti da je potrebno mnogo rada i planiranja i da nema vremena za gubljenje (EPA)
Rogge: Svi moraju shvatiti da je potrebno mnogo rada i planiranja i da nema vremena za gubljenje (EPA)

Brazilski grad Rio de Janeiro preuzeo je olimpijsku zastavu od Londona, ali ga u naredne četiri godine očekuje teška borba kako bi spremno dočekao Igre 2016. godine.

Iako čelnici Olimpijskog komiteta Brazila i grada Rija kažu da pripreme idu po planu, u Međunarodnom olimpijskom komitetu (IOC) su veoma zabrinuti, jer još nije počela izgradnja olimpijskog sela, borilišta u Olimpijskom parku, puteva i metro linije.

Predsjednik IOC-a Jacques Rogge u intervjuu za brazilski list O Globo upozorio je organizatore da radovi kasne.

„Ne možete biti zadovoljni, morate raditi više“, rekao je Rogge.

Rio je grad od šest i po miliona stanovnika, a poznat je po velikoj saobraćajnoj gužvi, lošoj infrastrukturi i siromašnim kvartovima u kojima sigurnost nije na visokom nivou.

„Uvjeren sam da će Rio biti sjajan organizator, ali svi moraju shvatiti da je potrebno mnogo rada i planiranja i da nema vremena za gubljenje“, istakao je Rogge.

Olimpijske igre u Riju 2016. godine bit će prve koje će se održati u Južnoj Americi, a Brazil će za dvije godine biti i domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.

Brža izgradnja

Zamjenik ministra sporta Brazila Luis Fernandes u ponedjeljak je izjavio kako će Igre 2016. godine ubrzati projekte koji su započeti širom ove države, a naročito u Riju, gradu koji ima 6,5 miliona stanovnika.

Planovi u ovom gradu uključuju širenje mreže linija podzemne željeznice do zapadnog distrikta Barra da Tijuca, a u toku je izgradnja i četiri ekspresne linije za autobuse i automobile.

„Olimpijske igre su prilika za investiciju velike količine novca u infrastrukturu, količina koja bi se inače uložila za 15 do 20 godina“, kazao je Fernandes na konferenciji za novinare u Londonu.

„Igre nam daju priliku da sredstva koncentriramo na nešto bržu izgradnju infrastrukture.“

Zvaničnici Organizacionog odbora OI-a u brazilskom gradu tvrde kako će sve biti spremno do početka Igara. Neki od lokaliteta će se koristiti tokom nogometnog SP-a, ali će drugi, među kojima je i olimpijsko selo, tada biti u izgradnji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO