OI: Džudistkinja će se takmičiti s hidžabom

Pronađeno rješenje za saudijsku takmičarku (AFP)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio je džudistkinji iz Saudijske Arabije da se takmiči sa hidžabom na glavi, prenosi AP.

Saudijska Arabija poslala je dvije sportiskinje na Olimpijske igre u Londonu pod uvjetom da se pridržavaju konzervativnih islamskih pravila koja uključuju i nošenje marame.

Zvaničnici MOK-a smatrali su da bi marama mogla da bude opasna u sportu koji podrazumijeva gušenje i agresivne tehnike hvatanja protivnika.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da je rešenje pronađeno i da će Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani moći da se takmiči u petak u teškoj kategoriji sa maramom.

Adams je rekao da su Međunarodna džudo federacija i Saudijski olimpijski komitet postigli sporazum koji je “prihvatljiv za sve strane”.

O kakvom je tačno sporazumu riječ, publika će saznati u petak.

Saudijska džudistkinji prošle sedmice je zabranjeno nastupanje s hidžabom.

“Ona će se boriti u skladu sa principima sporta i džudoa, a to znači bez hidžaba”, izjavio je ranije predsjednik Međunarodne džudo federacije Marius Vizer, prenio je Reuters.

Otac džudistkinje iz Saudijske Arabije rekao je da će se njegova kćerka povući sa Olimpijskih igara u Londonu ukoliko joj tokom borbi ne bude dozvoljeno nositi hidžab.

Jedan od uvjeta da bi Saudijska Arabija po prvi put pristala poslati svoje sportistkinje na Olimpijske igre bio je da one budu prigodno obučene kako bi “očuvale svoje dostojanstvo”.

Shahrkhani i atletičarka na 800 metara Sarah Attar ženske su predstavnice u reprezentaciji Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije