Engleski savez optužio Terryja za vrijeđanje

Iz Chelseaja se navodi kako je Terry odbacio optužbu i zatražit će privatno saslušanje. (EPA)

Nogometni savez Engleske (FA) optužio je kapitena Chelseaja Johna Terryja u petak za vrijeđanje odbrambenog igrača Queens Park Rangersa Antona Ferdinanda iako je okrivljeni nogometaš oslobođen po istoj optužnici na kriminalnom sudu tokom ovog mjeseca.

Bivši kapiten reprezentacije Engleske na saslušanju u londonskoj sudnici, 13. Julam oslobođen je optužbe za vrijeđanje Ferdinanda na rasnoj osnovi.

Međutim, u saopćenju FA se navodi kako savez sada tereti Terryja nakon novog pregleda dokaza sakupljenih u njegovoj istrazi u sklopu kriminalne istrage.

Iz Chelseaja se navodi kako je Terry odbacio optužbu i zatražit će privatno saslušanje.

“John Terry je negirao optužbu FA-ja u petak i zatražit će mogućnost za privatno saslušanje”, objavljeno je na internetskoj stranici premierligaša iz Londona.

Utvrđeno je kako Terry nije kriv nakon petodnevnog procesa u sudu u Londonu tokom kojeg su se provjeravale okolnosti incidenta u kojem su učestvovala dva nogometaša tokom utakmice Premier lige 23. oktobra prošle godine.

Duge istrage

“Nakon traženja savjeta od vanjske, nezavisne konsultantske firme, te razmotrivši dokaze i odluku suda u slučaju Johna Terryja, danas je FA optužio igrača Chelseaja za navodni incident koji se desio tokom meča OPR – Chelsea 23. oktobra 2011. godine na stadionu Loftus Road”, navodi se u saopćenju FA.

“Navodi se kako se Terry koristio nasilnim i/ili uvredljivim riječima i/lil ponašanjem prema Antonu Ferdinandu iz QPR-a, što je suprotno s pravilima saveza.”

“Dalje se navodi kako su se ove riječi odnosile na etničku pripadnost i/ili boju kože i/ili rasu Antona Ferdinanda”, navodi FA u saopćenju objavljenom nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

“Ova optužba je rezultat dugih istraga FA-a, koje su bile suspendirane dok se čekao ishod procesa na sudu i odnosi se na pravila krovne kuće nogometa”, nastavlja se u saopćenju.

Dodaje se kako će Terry ostati na raspolaganju da igra za Englesku, te kako ima do 3. avgusta 2012. Godine da odgovori na optužnicu.

Zbog ovih optužbi, Terryju je oduzeta kapitenska traka nogometne reprezentacije Engleske u februaru. Posljedica ove odluke FA-ja bila je odluka Fabija Capella da da ostavku na mjesto selektora Engleske, samo nekoliko mjeseci prije nego se Terry pridružio “Gordom Albionu” za ovogodišnje Evropsko prvenstvo.

Izvor: Agencije