OI 2012: Plivačica će predstavljati Kuvajt

Jasna Šekarić iz Srbije u Londonu nastupit će na svojim sedmim Olimpijskim igrama, Maria Šarapova na otvaranju će nositi zastavu Rusije, ali za neke žene je i sam nastup na Olimpijskim igrama uspjeh.

Faye Sultan je prva Kuvajćanka članica olimpijskog tima ove zaljevske zemlje.

Ona posljednje pripreme obavlja na poznatoj plaži Calella u Španiji.

Nastup sedamnaestogodišnje plivačice Faye Sultan označit će jednu potpuno novu eru olimpizma u njenoj zemlji, u kojoj se na žene u sportu tradicionalno ne gleda blagonaklono.

Sultan je relativno kasno počela sa plivanjem. Prve treninge imala je sa devet godina, nakon čega se bavila i drugim sportovima, da bi se prije dvije godine u potpunosti posvetila plivanju.

Pozitivan primjer

“Očekujem da na igrama popravim svoje lično vrijeme i da ne završim kao posljednja, to mi je glavni cilj. Ponosna sam i pokušat ću da uživam svakog trenutka tokom boravka na Igrama”, rekla je Sultan.

Ona će u Londonu nastupiti na 100 metara slobodnim stilom uz nadu da će biti pozitivan sportski primjer za žene iz svoje zemlje, ali i čitave regije i već sada ima planove za budućnost.

“Nakon Olimpijskih igara želim studirati i nastaviti sa plivanjem, koje je postalo moja velika ljubav, pa me možda vidite i u Riju”, dodala je Sultan.

Nakon što je početkom godine Međunarodni olimpijski komitet na neko vrijeme suspendirao Kuvajt zbog uticaja politike, olimpijski komitet ove zemlje je dozvolio ženama nastup u Londonu, pa će uz Sultan u olimpijskom timu Kuvajta biti još i Marima Erzuki u streljaštvu.

Iako se od njih ne očekuju značajni rezultati, ove dvije sportašice već su izborile historijsku pobjedu za sve žene Kuvajta.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO