Kuvajčani kupili Nottingham Forest

Forest, koji je osvojio Kup evropskih šampiona 1979. i 1980. godine, ispao je iz elitne Premier lige 1999. godine (Getty Images)
Forest, koji je osvojio Kup evropskih šampiona 1979. i 1980. godine, ispao je iz elitne Premier lige 1999. godine (Getty Images)

Engleski nogometni klub Nottingham Forest potvrdio je kako je kuvajčanska porodica Al-Hasawi finalizirala kupovinu ovog dvostrukog osvajača Kupa evropskih prvaka.

Fawaz, Abdulaziz i Omar Al-Hasawi otkupili su kontrolni dio vlasništva od Nigela Doughtyja, koji je umro u februaru, četiri mjeseca nakon što je objavio prodaju kluba.

Iz Foresta nisu objavili finansijske detalje prodaje.

“Čast je i privilegija za porodicu Al-Hasawi da preuzme kontrolu ovog velikog kluba, koji je ostavio pečat na historiju, s izuzetnom zaostavštinom koju je ostavio prethodni vlasnik Nigel Doughty”, kaže se u saopćenju Al-Hasawija.

“Znamo da su pred nama velika iskušenja na putu povratka stare slave Nottingham Forestu i radujemo se uzbuđenjima i uspješnoj budućnosti.”

Porodica iz Kuvajta, koja se obogatila u poslovima proizvodnje rashladnih i klima uređaja, dodala je kako navijači “mogu biti sigurni da ćemo dati sve od sve kako bi se klub vratio u sami vrh”.

Bivši predsjednik popularnih “Šumara” Doughty umro je u februaru u 54. godini, nakon što je uložio blizu 100 miliona funti u neuspjelom pokušaju kako bi vratio klub u elitnu konkurenciju.

Elitno društvo

Forest, koji je osvojio Kup evropskih šampiona 1979. i 1980. godine, ispao je iz elitne Premier lige 1999. godine.

Jedan je od samo osam klubova koji su uspjeli odbraniti titulu prvaka Evrope.

Prošle sezone osvojio je 19. mjesto u Drugoj ligi (Championship), koju čine 24 kluba.

Kupovinom engleskog kluba, porodica Al-Hasawi postala je dio elitnog društva investitora iz država Zaljeva koji su vlasnici evropskih nogometnih timova.

Investiciona grupa Abu Dhabi United Group, na čijem je čelu katarski šeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, kupila je Manchester City u ljeto 2008. godine za 321 milion dolara.

Katarska grupa Qatar Sports Investmens kupila je 70 posto udjela u francuskom klubu Paris Saint-Germain (PSG) u junu prošle godine, dok je grupa Royal Emirates Group iz Dubaija vlasnik španskog kluba Getafe.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO