Prvenstvo: Rusija pobijedila Češku

Igrači Rusije su već u 25. imali dva gola prednosti (EPA)

U drugoj utakmici grupe A Evropskog prvenstva u nogometu, koje se igra u Ukrajini i Poljskoj, susrele su se reprezentacije Češke i Rusije.

Pobjedu je odnijela reprezentacija Rusije sa rezultatom 4:1.

Nakon relativno mirnih prvih petnaest minuta utakmice Rusi su uspjeli preuzeti sredinu terena.

To su pretvorili u pravu dominaciju nad Česima, koji se nisu uspjeli prilagoditi brzoj igri i tečnoj kretnji igrača Dicka Advocaata.

U petnaestoj minuti susreta, na asistenciju Aleksandra Keržakova, Alan Džagojev dovodi Rusiju u vodstvo.


Aršavin je asistirao kod drugog gola Rusije [EPA]

Nakon što je zbunio vezni red Češke i bez prekršaja oborio dva igrača, Džagojev šalje loptu na desnu stranu, koja nakon ubačaja stiže do Keržakova, a ovaj pogađa stativu.

Odbijenu loptu Česi nisu uspjeli izbaciti, a Džagojev, potencijalni najbolji mladi igrač turnira, posprema loptu u mrežu.

Devet minuta kasnije, Aršavin šalje sjajnu loptu kroz sredinu, koja stiže do Romana Širokova, a ovaj istrčava sam na Petra Cecha i vara ga za 2:0.

Drugo poluvrijeme je bilo dosta sporijeg tempa, u kojem je Rusija pokušala sačuvati snagu, a Češka djelovala dosta nemoćno. No, to se sve mijenja u 52. minuti kada jedna sjajna lopta kroz sredinu terena stiže do Vaclava Pilara koji smanjuje na 2:1.

Nakon postignutog pogotka, Češka je silovito krenula ka golu Rusije, zbog čega su postali još ranjiviji u odbrani, no Rusi su to uspjeli iskoristiti tek u 79. minuti. 

Strijelac je opet bio Džagojev.

Roman Pavljučenko svega dvije minute kasnije ulazi sam u kazneni prostor Češke, sjajnim driblingom prolazi pored nekoliko odbrambenih igrača i silovitim udarcem postiže konačnih 4:1. 

Izvor: Al Jazeera