Dan kada je otišao ‘košarkaški Mozart’

Prije tačno 19. godina, 7. juna 1993. godine, u automobilskoj nesreći u Njemačkoj život je izgubio jedan od najboljih evropskih i svjetskih košarkaša Dražen Petrović.

Imao je 29 godina.

Petrović je karijeru počeo u Šibenci, a veliki talent je razvijao u Ciboni, madridskom Realu, te u NBA timovima New Jerseyju i Portlandu.

Čak i 19 godina kasnije sjećanje na legendarnog hrvatskog košarkaša ne jenjava, a njegovu igračku veličinu potvrdili su i mnoge druge legende ovog sporta.

Reggie Miller je za Petrovića rekao da ga je mrzio, ali da je neosporno bio najbolji šuter svih vremena.

“Ako sam nekoga htio zadaviti, to je bio Dražen. On je bio moj najveći neprijatelj, nisam ga mogao podnijeti. No, kad ga se sjetim danas, moram priznati da je to najveći šuter kojeg sam ikad vidio”, kazao je Miller.

I Michael Jordan se Petrovića sjeća kao velikog igrača, koga je bilo nemoguće čuvati.

“Uživao sam igrajući protiv Dražena. Velik igrač. Nije se bojao, do kraja koncentriran. Borben i samouvjeren. Kad god bismo se sučelili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao.”

Najveći sportista

Na početku NBA sezone 1993/94. Draženov dres s brojem 3 penzioniran je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa.

Jedan od najboljih evropskih i svjetskih košarkaša uvršten je među 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi, a Petrović spada i u red najvećih jugoslavenskih i hrvatskih sportista svih vremena.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je 1995. godine Olimpijskom muzeju u Lozani poklonio spomenik Draženu Petroviću, koji je postavljen u parku ispred Muzeja.

Jedanaest godina kasnije, u njegovu čast, u Zagrebu je otvoren Muzej i memorijalni centar “Dražen Petrović”, uz košarkašku dvoranu koja, također, nosi njegovo ime.

Nagradu koja nosi Draženovo ime HOO ustanovio je također 2006. godine, a dodjeljuje se isključivo mladim sportistima.

Izvor: Agencije