NBA: Oklahoma City na korak do finala

Kevin Durant (desno) je bio najefikasniji u redovima pobjednika sa 27 poena (EPA)

Košarkaši Oklahoma City Thundera došli su na jednu pobjedu do finala američke NBA lige nakon što su savladali San Antonio Spurse sa 108:103 u gostima u ponedjeljak navečer i došli u vodstvo od 3-2 u seriji na četiri pobjede u završnici doigravanja Zapadne konferencije.

Kevin Durant je bio najefikasniji u redovima pobjednika sa 27 poena, dok je Russell Westbrook dodao 23, a James Harden 20 poena u trećem porazu kojeg je Oklahoma City nanijela Spursima na njihovom parketu prvi put ove sezone.

San Antonio je s dvije pobjede otvorio finale doigravanja, u sklopu niza od 20 pobjeda, ali se sada nalazi na rubu ispadanja nakon što je izgubio u svojoj dvorani prvi put od 11. aprila.

Gostujući tim je vodio nakon svake četvrtine, čak i 14 poena razlike u drugoj četvrtini prije nego su se Spursi razigrali.

Kada se činilo da su izgubili utakmicu, jer su imali zaostatak od 13 poena u posljednjoj četvrtini, košarkaši San Antonija su postigli 11 poena zaredom i došli na samo dva razlike prije nego je Westbrook prekinuo njihov niz.

Razočarani Popovich

Harden je tada konačno „dotukao“ Spurse s tricom 28 sekundi prije kraja utakmice.

Šesta utakmica se igra u Oklahoma Cityju u srijedu.

Kod San Antonija, Manu Ginobili, koji je utakmicu počeo u prvoj petorki prvi put od marta, postigao je 34 poena uz sedam asistencija i šest skokova. Tim Duncan je imao 18 poena uz 12 asistencija, a Tony Parker 20 poena.

„Ne mislim da smo dobro igrali u prvom poluvremenu. Bio sam razočaran manjkom takmičarskog duha u prvom poluvremenu. Inače se borimo tri četvrtine, a sinoć smo se borili samo dvije. Ako to ne shvatimo sve će biti gotovo u srijedu“, kazao je trener Spursa Gregg Popovich.

Izvor: Agencije