Iskustvo je velika prednost na EURO-u

Italijanskom čuvaru mreže Buffonu do sada je četvrtfinale bilo maksimum na evropskim prvenstvima (EPA)

Iako se mnogo toga može reći o neustrašivom entuzijazmu mladosti, iskustvo može biti čak i veći luksuz na velikim takmičenjima.

Nogometaši koji su naučili brojne lekcije i mnogo puta iskusili pritisak na velikim utakmicama vrijedan su imetak svakog tima, a takvih će biti poprilično na predstojećem Evropskom prvenstvu (EP) u Poljskoj i Ukrajini.

Čak 12 putnika na EURO za državne reprezentacije odigralo je više od 100 mečeva, a dominira španski golman Iker Casillas, koji je u 130 navrata nosio dres aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka.

Najiskusniji igrači na EURO-u 2012.

Iker Casillas (Španija, 130 nastupa)
Anders Svensson (Švedska, 126)
Shay Given (Irska, 121)
Giorgos Karagounis (Grčka, 117)
Miroslav Klose (Njemačka, 116)
Robbie Keane (Irska, 116)
Anatolij Timoščuk (Ukrajina, 116)
Dennis Rommedahl (Danska, 116)
Gianluigi Buffon (Italija, 114)
Olof Mellberg (Švedska, 113)
Xavi Hernandez (Španija, 108)
Andrej Ševčenko (Ukrajina, 107)
Lukas Podolski (Njemačka, 97)
Damien Duff (Irska, 96)
Rafael van der Vaart (Holandija, 96)
Xabi Alonso (Španija, 95)
Josip Šimunić (Hrvatska, 95)
Ashley Cole (Engleska, 94)

Čuvar mreže španskog prvaka Real Madrida debitirao je za “Furiju” protiv Švedske prije 12 godina, a u srijedu je postavio novi rekord, kada je proslavio 95. pobjedu Španije, koja je sa 4:1 savladala Južnu Koreju.

Sa 31 godinom, “San Iker” (Sveti Iker) nada se da će španskoj nogometnoj reprezentaciji poći za rukom da osvoji tri uzastopna velika  turnira, kao i njegov saigrač Xavi Hernandez, koji je, od debija prije 12 godina, za Španiju odigrao 108 mečeva.

Švedska, Irska i Ukrajina će, također, računati na iskustvo onih koji “u nogama” imaju više od 100 reprezentativnih nastupa.

Petorka na pragu

Šveđanin Anders Svensson drugi je na listi iza Casillasa sa 126 nastupa, dok 13 manje ima odbrambeni igrač Olof Mellberg.

Dok će ovo Svenssonu biti treće, a Mellbergu četvrto EP, ovaj turnir će za irski duo Shaya Givena (121) i Robbieja Keanea (116) biti korak u nepoznato, kao i za Ukrajince Anatolija Timoščuka (116) i Andreja Ševčenka.

S druge strane, za Giorgosa Karagounisa, koji je odigrao 117 utakmica za Grčku, EURO nije nepoznanica.

On je postigao prvi gol na smotri najboljih evropskih selekcija 2004. godine, no nije nastupio u finalnom meču tog takmičenja zbog suspenzije, a tada su Grci savladali domaći Portugal i postali najbolji na kontinentu.

Za gorčinu poraza na EURO-u zna Nijemac Miroslav Klose (116), koji je bio član “Elfa” 2008. godine.

Tada je u Beču Španija savladala njegovu Njemačku, a još je teže Italijanu Gianluigiju Buffonzu (114).

Doživjeti ‘stotku’

Istini za volju, on je s Italijom postao svjetski prvak 2006. godine, no na evropskom nivou nikad nije otišao dalje od četvrtfinala.

Još je na ovoj listi Danac Dennis Rommedahl sa 116 nastupa, koji se vraća na EURO nakon osam godina.

Peterica igrača se nada da će njihova reprezentacija odigrati više od tri utakmice, zagarantirane u grupnom dijelu takmičenja, kako bi prešli magični broj 100.

Najbliži tome je Kloseov saigrač Podolski (97), a slijede ga Irac Damien Duff i Holanđanin Rafael van der Vaart sa po 96 nastupa za svoje reprezentacije.

Španac Xabi Alonso i Hrvat Josip Šimunić mogli bi u polufinalu dosegnuti “stotku”, a za taj uspjeh Englezu Ashleyju Coleu potreban je nastup u finalu 1. jula u Kijevu.

Izvor: Agencije