EURO: Engleska i bez Cahilla, poziv Kellyju

Cahill (sredina) je zadobio povredu vilice kada ga je Belgijanac Mertens gurnuo na Harta (AFP)

Selektor nogometne reprezentacije Engleske Roy Hodgson zadobio je novu glavobolju u nedjelju, nakon što mu je javljeno da odbrambeni igrač Gary Cahill neće moći igrati u njegovom timu zbog dvostrukog loma vilice.

Cahill je zadobio povredu tokom prijateljske utakmice “Gordog Albiona” i Belgije na londonskom Wembleyju, kada ga je Belgijanac Dries Mertens s leđa gurnuo na golmana Joea Harta.

Engleska je slavila sa 1:0.

Odmah je poslan na ljekarske preglede, a Nogometni savez Engleske (FA) potvrdio je najveće strahove Hodgsona, koji je, kao zamjenu, pozvao Liverpoolovog Martina Kellyja.

Ovim je okončana grozna sedmica za Englesku, koja je zbog povreda do sada izgubila trojicu igrača.

Prije Cahilla, povrede su okončale nade veznih igrača Garetha Barryja i Franka Lamparda da nastupe na EURO-u u Poljskoj i Ukrajini.

Terry može igrati

Ipak, selektor Engleske je dobio i jednu dobru vijest – odbrambeni igrač John Terry moći će igrati, nakon što su pregledi pokazali da nema velikih problema u povredi prepone.

Poziv Kellyju umjesto Cahillu razljutio je iskusnog nogometaša Rija Ferdinanda, čiji je zastupnik optužio FA i Hodgsona da se prema ovom odbrambenom igraču odnosi “s potpunim manjkom poštovanja”.

Za mnoge je Ferdinand (33) bio očit izbor da bude pozvan, zbog velikog iskustva, luksuza koji nedostaje Engleskoj zbog povreda Barryja i Lamparda.

Umjesto toga, Hodgson je pozvao mladog Kellyja, koji je za državni tim debitirao 26. maja u pobjedi protiv Norveške.

Tada je odigrao posljednje dvije minute meča.

Strah selektora

Hodgson je bio pod žestokim udarima kritičara kada je objavio spisak putnika za EURO 16. maja, kada nije pozvao Ferdinanda, zbog strahova da on neće moći sarađivati s Terryjem, zbog sudskog procesa protiv igrača Chelseaja za navodne rasističke komentare adresirane Ferdinandovom bratu Antonu.

Dugogodišnji prijatelj stuba odbrane “Crvenih đavola” iz Manchestera i njegov zastupnik Jamie Moralee smatra kako ova odluka nije napravljena samo zbog “nogometnih okolnosti” koje je Hodgson naveo kao obrazloženje svoje odluke.

“Lampard, Terry, Barry, Gerrard… svi imaju dosta godina, ali idu na EURO. Zašto je Rio drugačiji? Ovakav odnos prema igraču koji je bio kapiten državnog tima, za koji je odigrao 81 utakmicu je, malo je reći, sramotan. Ovo je potpuni manjak poštovanja od Hodgsona i FA”, kategoričan je Moralee.

Izvor: Agencije