Maradona: Grci mogu iznenaditi Nijemce

Maradona: Manji igrači, kao što su Luka Modrić, Wesley Sneijder i Andrej Aršavin, već su poslije prve faze morali ići kući (Reuters)

Legendarni argentinski nogometaš Diego Maradona rekao je u petak kako vjeruje da Grci mogu iznenaditi Nijemce u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

„Pred selektorom Fernandom Santosom je utakmica života, jer ga čeka bitka epskih razmjera. Ipak, ako je 300 Grka moglo da zaustavi 10.000 Perzijanaca u Termopilskom klancu, onda njih 11 sigurno ima šansu protiv Nijemaca“, kazao je Maradona, aludirajući na čuvenu bitku u antičko doba kada je 300 Spartanaca, predvođeno kraljem Leonidom, pružilo herojski otpor protiv brojčano višestruko nadmoćnijih Perzijanaca.

Argentinski stručnjak, koji trenutno trenira ekipu Al-Wasla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kazao je da je selektor Grčke Santos trijumfom protiv Rusa u grupnoj fazi napravio malo čudo.

„Nijemci su jaki i imaju mlad tim, a Grci su stariji i iskusniji. Iako sam siguran da će Grčka pružiti herojski otpor, vjerovatno će Nijemci imati veće šanse za pobjedu”, dodao je on.

Dominacija visokih igrača

Maradona je dodao da je na EURO-u došlo do promjene u stilu igre svih ekipa, jer dominiraju snažni i visoki igrači kao što su Mario Gomez, Zlatan Ibrahimović, Andy Carroll i Cristiano Ronaldo.

„Manji igrači, kao što su Luka Modrić, Wesley Sneijder i Andrej Aršavin, već su poslije prve faze morali ići kući“, naveo je jedan on najboljih nogometaša svijeta svih vremena.

Četvrtfinalni meč Grčka – Njemačka igra se večeras od 20:45 u Gdanjsku.

Izvor: Agencije