Mayweather najbogatiji sportista po Forbesu

Sa 85 miliona američkih dolara koliko je zaradio u dvije prošlogodišnje borbe, Mayweather je opravdao svoj nadimak Money (Novac) (Reuters)

Američki bokser Floyd Mayweather prestigao je igrača golfa i sunarodnjaka Tigera Woodsa na mjestu najbolje plaćenog sportiste svijeta u 2011. godini na godišnjoj listi koju objavljuje prestižni magazin Forbes.

Sa 85 miliona američkih dolara (67,5 miliona eura) koliko je zaradio u dvije prošlogodišnje borbe, Mayweather je opravdao svoj nadimak Money (Novac). Amerikanac je trenutno u zatvoru gdje služi kaznu od tri mjeseca zbog nasilja u porodici.

Mayweather je, također, prestigao još jednog prestavnika „plemenite vještine“ Mannyja Pacquiaoa na listi 100 najbolje plaćenih sportista magazina Forbes. Legenda Filipina, koja je nedavno izgubila meč protiv Amerikanca Tima Bradleya u vrlo spornim uslovima, zaradila je 62 miliona dolara (49 miliona eura) prošle godine.

A Woods, koji je dominirao na listama navedenog magazina od 2001, pao je na treće mjesto sa zaradom od 59,4 miliona dolara, što je 16 miliona manje nego prošle godine i gotovo upola manje od zarade koju je ostvario na vrhuncu karijere 2009. godine prije izbijanja skandala s bračnom nevjerom.

Košarkaška zvijezda Miami Heata LeBron James, koji sa svojom ekipom trenutno „lovi“ naslov prvaka NBA lige u finalu doigravanja protiv Oklahoma City Thundera, četvrti je sa zaradom od 53 miliona dolara.

Dvije žene

On je prvi od 13 košarkaša koji su se našli na Forbesovoj listi na kojoj je i 30 igrača američkog nogometa te samo dvije žene – ruska teniserka Marija Šarapova (26. sa 27,9 miliona dolara), koja je ove godine osvojila Roland Garros, te Kineskinja Li Na (81.) prošlogodišnja osvajačica turnira u Parizu i prva Azijatkinja kojoj je to uspjelo, a čija zarada iznosi 18,4 miliona dolara.

Iza Jamesa je švicarski teniser Roger Federer, osvajač 16 naslova pobjednika Grand slam turnira sa zaradom od 52,7 miliona dolara, a slijedi ga još jedan NBA košarkaš Kobe Bryant (52,3 miliona dolara).

Odmah iza njih je američki golfer Phil Mickelson (47,8), a onda i prvi nogometaš na listi Englez David Beckham (46), koji je osvojio američko prvenstvo sa svojim klubom Los Angeles Galaxyjem.

Portugalska nogometna zvijezda koja igra u madridskom Realu Cristiano Ronaldo (42,5) je na listi iza Beckhama, ali je on najbolje plaćeni sportista svijeta ako se uzme u obzir samo plata koju dobija od svog poslodavca i koja iznosi 20 miliona dolara.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO