HNS zbog navijača mora platiti 80.000 eura

Navijači Hrvatske oponašali su majmunske krike svaki put kada je italijanski reprezentativac Mario Balotelli dobio loptu (AP)

Hrvatski nogometni savez (HNS) kažnjen je sa 80.000 eura zbog navijačkih izgreda tokom utakmice 2. kola Grupe C na Evropskom prvenstvu (EP) protiv Italije u Poznanju, objavila je u utorak Evropska nogometna asocijacija (UEFA).

U obrazloženju se navodi kako je HNS kažnjen zbog paljenja baklji i njihovog bacanja, te zbog rasističkih povika i isticanja rasističkih simbola od hrvatskih navijača.

Kako se navodi u saopćenju UEFA-e, utvrđeno je da je između 300 i 500 navijača Hrvatske oponašalo majmunske krike svaki put kada je italijanski reprezentativac Mario Balotelli dobio loptu u meču koji je završen sa rezultatom 1:1.

Nakon utakmice 1. kola EP-a protiv Irske HNS je kažnjen sa 25.000 eura zbog nedoličnog ponašanja navijača.

Ima tri dana da uloži žalbu na kaznu.

Ovo je prvi put da UEFA tokom EURO-a izriče kaznu zbog rasizma, ali već treći put u posljednje četiri godine da su Hrvati kažnjeni.

Prvi put platili su 20.000 franaka zbog rasističkih transparenata i nedoličnog ponašanja navijača u četvrtfinalu prethodnog EP-a protiv Turske, a potom su kažnjeni sa 30.000 franaka jer su na zagrebačkom Maksimiru vrijeđali Emila Haskeyja u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (SP) 2010. godine protiv Engleske.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO