FARE traži da UEFA oštro kazni HNS

Tokom utakmice Italija - Hrvatska u Poznanu na teren je bačena i banana (AFP)

Organizacija Nogomet protiv rasizma u Evropi (FARE) zatražila je od Evropske nogometne asocijacije (UEFA) oštro kažnjavanje Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) kao primjer ostalima koji prave nerede na nogometnim terenima.

„UEFA mora poslati jasnu poruku s vrha. Bez obzira što se radi o evropskom prvenstvu i bez obzira na okolnosti. Ništa ne šalje tako dobru poruku kao sankcije“, poručio je direktor FARE-a Piara Powar.

Krovna kuća evropskog nogometa pokrenula je disciplinski postupak protiv HNS-a zbog incidenata za vrijeme utakmice protiv Italije kada je dio navijača „hukao“ tamnoputom italijanskom napadaču Mariju Balotelliju, a na teren bačena i banana, prenose agencije.

Zbog izgreda navijača za vrijeme utakmice protiv Irske HNS je već kažnjen sa 25.000 eura.

Bez oduzimanja bodova

UEFA je nastavila sa novčanim globama učesnicama Evropskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini pa je sa 30.000 eura globe kažnjen Nogometni savez Rusije zbog navijačkih incidenata u toku susreta EURO-a protiv Poljske.

Međutim, kazna ne podrazumijeva oduzimanje šest bodova od narednih kvalifikacija za EURO 2016. godine, kako je bilo najavljeno iz UEFA-e prošle sedmice.

Prijetnja oduzimanjem kvalifikacijskih bodova upućena je Nogometnom savezu Rusije nakon nedoličnog ponašanja ruskih navijača na susretu protiv Češke, zbog čega su Rusi kažnjeni sa 120.000 eura.

Nogometni savez Poljske kažnjen je s 4.000 eura zbog korištenja pirotehničkih sredstava na susretu protiv „Zbornaje“, koji je završio 1:1.

Rusi i Poljaci ispali su iz daljnjeg takmičenja nakon što su zauzeli posljednje dvije pozicije u grupi A.

Izvor: Agencije