EURO: Večeras rasplet u Grupi B

U nedjelju navečer ćemo saznati koje će se dvije reprezentacije iz Grupe B pridružiti Grčkoj i Češkoj u četvrtfinalu Evropskog prvenstva (EP) u nogometu u Poljkoj i Ukrajini.

Njemačka igra protiv Danske, dok će Holandija, koja je na rubu eliminacije, igrati protiv Portugala.

Holandija je na EURO došla kao jedan od favorita za titulu, ali nakon dva poraza atmosfera u reprezentaciji Holandije je uzdrmana, što je dodatno otežalo pripremu za meč s Portugalom, koji Holandija mora dobiti sa dva gola razlike i nadati se pobjedi Njemačke nad Danskom.

“Situacija nije dobra, što je za očekivati nakon ovih poraza. Mi ćemo se boriti sve dok imamo i najmanju šansu za prolaz. Atmosfera bi mogla biti i bolja uoči ovako važne utakmice, ali nije ni toliko loša. Naša taktika za večeras je da idemo na sve ili ništa“, kaže kapiten Holandije Mark van Bommel.

Čak je i tradicija protiv Holanđana, jer se već u pet navrata desilo da je finalista Svjetskog prvenstva (SP) ispao već nakon grupne faze na narednom EURO-u.

Prilika za kontre

Da li je isteklo vrijeme Holandije u Poljskoj i Ukrajini, saznat ćemo do kraja večeri.

Na posljednja dva velika takmičenja Portugal je dobio Holandiju, bilo je to na EURO-u 2004. godine i na SP-u dvije godine kasnije.

“Očekujem dobru utakmicu. Oni će krenuti otvoreno od starta i morat ćemo biti pažljivi u odbrani. Ako izdržimo početni pritisak, otovorit će nam se prilike za kontre, u čemu vidim našu šansu za pobjedu i prolaz”, kaže odbrambeni igrač Portugala Bruno Alves.

Od kada je 2000. godine Mortel Olsen postao selektor Danska nije izgubila od Njemačke.

Danci uoči večerašnjeg susreta ulaze s omjerom od dvije pobjede i jednog remija.

Olsen ne zna za poraz

“To nije loše. Nadam se da ćemo i večeras ostati neporaženi i nastaviti taj niz. Naravno da su prošle utakmice igrane u drugim okolnostima i s različitim igračima, a to što ja kao selektor nisam izgubio i nije toliko važno”, rekao je on.

Njemačka i Danska zadnji put na EURO-u su igrali prije 20 godina, kada je Danska u finalu slavila sa 2:0.

Nakon pobjeda nad Portugalom i Holandijom, Nijemcima je za četvrtfinale dovoljan i remi.

“Poštediti igrače na utakmici s ovako velikim ulogom jednostavno nije moguće. Ako i budem pravio neke izmjene, one će biti isključivo iz sportskih razloga i za ostvarenje pozitivnog rezultata. Ali, čuvati nekoga nakon samo dvije utakmice, budite sigurni da to neću učiniti”, kategoričan je njemački selektor Joachim Loew.

Ako nastupi protiv Danske, Lucas Podolski će postati najmlađi igrač koji je skupio 100 nastupa za njemačku reprezentaciju.

Izvor: Al Jazeera