EURO: HNS se ograđuje od izgreda navijača

Paljenje baklji i navodna rasistička navijanja uzrok su nove istrage UEFA-e (AFP)

 

Hrvatski nogometni savez se ograđuje od svih devijantnih ponašanja dijela navijača tijekom Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

“Hrvatski nogometni savez, svi reprezentativci i članovi stručnog stožera podržavaju sve aktivnosti UEFA-e u cilju pronalaženja pojedinaca koji svojim ponašanjem narušavaju ugled natjecanja bez obzira iz koje države dolazili,” poručili su ih HNS-a te dodali: “HNS apelira na UEFA-u da hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je svojim igrama, ponašanjem na terenu i van njega, godinama u svjetskom vrhu, ne kažnjava i ne dovodi u vezu s dijelom navijača koji zapravo to ni nisu, već je riječ o huliganima koje treba izolirati sa svih sportskih događanja.”

Hrvatska je i na ovom prvenstvu pokazala kako ima sjajne, kulturne i odane navijače koji vole svoju reprezentaciju, poštuju sve druge reprezentacije i u duhu sporta i fiar playa navijaju za svoju zemlju, stoji u priopćenju krovne kuće hrvatskog nogometa.

Disciplinski postupak

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) u subotu je objavila kako je pokrenut disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog događaja tokom susreta 2. kola grupe C na EURO-u protiv Italije igranom u četvrtak u Poznanju (1:1).

“UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog paljenja baklji i njihovog bacanja na teren te zbog nedoličnog ponašanja hrvatskih navijača (rasističkih povika i rasističkih obilježja) za vrijeme utakmice protiv Italije”, objavila je UEFA.

Također, UEFA kaže da istražuje izviještaj da je banana bačena na teren za vrijeme utakmice.

Mreža Football Against Racism in Europe (Nogomet protiv rasizma u Evropi), koja blisko sarađuje s UEFA-om i ima dva “internacionala redara” na svakoj utakmici Evropskog prvenstva (EP), putem Twittera je objavila da su njeni posmatrači primijetili “između 300 i 500 navijača Hrvatske koji su na rasnoj osnovi vrijeđali italijanskog napadača Marija Balotellija”.

Još uvijek se istražuje slučaj navodnog rasizma za vrijeme utakmice između Italije i Španije 10. juna.

Rasizam je predstavljao veliki problem u Poljskoj i Ukrajini prije početka turnira i Balotelli je rekao da bi “ubio” svakoga ko mu bude bacao banane te da će napustiti teren ukoliko čuje zvuke majmunskog oponašanja za vrijeme meča.

Nakon prve utakmice na EURO-u protiv Irske, HNS je zbog bakljade hrvatskih navijača već kažnjen sa 25.000 eura.

Izvor: Agencije