Bilić: Italijani su favoriti samo na papiru

Hrvatska je u proteklom periodu bila na udaru žestokih kritika, a Bilić smatra kako je to jedan od razloga snage tima (EPA)

Selektor reprezentacije Hrvatske Slaven Bilić kazao je za portal Evropske nogometne asocijacije UEFA kako je zadovoljan prvim nastupom svojih izabranika na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, odnosno pobjedom od 3:1 protiv Irske.

Ističe kako to nije iznenađenje, te da očekuje isti nastup u narednom meču „Vatrenih“ u grupi C protiv Italije. Ovaj duel na rasporedu je u četvrtak u Poznanu.

„Bio sam veoma zadovoljan nakon pobjede nad Irskom. Ljudi su mi rekli da je ova utakmica bila najbolja na turniru do sada, čak su to rekli i neutralni navijači. Pobijedili smo jakog protivnika i zaslužili tri boda. Napravili smo prvi korak ka ispunjenju cilja, a to je plasman u narednu fazu“, rekao je Bilić.

On smatra kako postoji prostor za poboljšanje igre.

„Gledajte, svaki tim može igrati bolje, no ja bih bio zadovoljan ako budemo nastavili igrati taktički, tehnički i fizički kao protiv Iraca. Dolazi nam jači rival, ali mi smo dobro pripremljeni. Jedino trebamo unaprijediti psihološki dio igre, u smislu oporavka. Nacionalno obilježje Hrvata je činjenica da nam treba više vremena da se ispušemo nego drugima“, smatra šef struke „Vatrenih“.

Nastavak kao cilj

Hrvatska reprezentacija je u proteklom periodu bila na udaru žestokih kritika, a selektor smatra kako je to jedan od razloga snage njegovog tima.

„Izgledalo je da nije bitno što smo među deset najboljih timova na svijetu u proteklih pet godina, kao i činjenica da smo slavili u 42 od 60 odigranih utakmica. Prošli smo kroz težak period i to nas je ojačalo. Stalno govorim igračima kako trebamo uživati na EURO-u zbog pritiska sa kojim smo se nosili.“

Bilić ističe kako je Hrvatska u protekle dvije godine navikla biti favorit, no i da će se prilagoditi činjenici kako je Italija u prednosti u predstojećoj utakmici.

„Italijani su favoriti na papiru, dok su Španci favoriti za osvajanje prvog mjesta u grupi. No, to je sve na papiru. Mi smo svjesni kako će naredni meč biti teži nego protiv Iraca, no nebitno je ko u meč ulazi kao favorit“, kaže Bilić za uefa.com.

„Uredu, možda Italijani jesu favoriti, ali je to mali faktor za nas u našim pripremama i nećemo ga iskoristiti kao izgovor. Došli smo s ciljem da se plasiramo u nastavak, a za to je neophodan dobar rezultat protiv Italije.“

Izvor: Agencije