UEFA istražuje incidente tokom EURO-a

Hrvatski nogometni savez bi mogao biti kažnjen zbog navijača koji su upali na teren i čestitali pogotke selektoru Biliću (Getty Images)

Evropska nogometna asocijacija UEFA-e pokrenula je istragu o slučajevima rasističkog ponašanja na Evropskom prvenstvu (EURO) u Poljskoj i Ukrajini, zabilježenim tokom odigravanja susreta prvog kola grupne faze između Španije i Italije, te Rusije i Češke Republike.

„Slijedeći informacije o dva zasebna incidenta rasističkog vrijeđanja na utakmicama Španija-Italija i Rusija-Češka, UEFA je pokrenula istagu“, saopćeno je iz UEFA-e.

Mediji prenose da je napadač Italije Mario Balotelli bio meta rasističkih povika na utakmici grupe C protiv „Furije“ u Gdanjsku.

Odbrambeni igrač Češke Republike Theodor Gebre Selassie rekao je reporterima da je primijetio rasističke povike upućene njemu na utakmici protiv Rusije u Vroclavu.

Novčane globe za navijače

Pet hrvatskih, pet poljskih i jedan irski navijač novčano su kažnjeni zbog tučnjave i remećenja javnog reda i mira tokom meča grupe C između Hrvatske i Irske u nedjelju u Poznanu, objavio je u utorak Sud u tom gradu.

Dvojica Hrvata su utrčala na teren za vrijeme utakmice i moraju platiti kaznu u iznosu od 2.000 zlota (463 eura) svaki, te su dobili zabranu ulaska na stadion u Poznanu u trajanju od tri godine. Jedan od njih je dotrčao i poljubio hrvatskog selektora Slavena Bilića.

Druga dva Hrvata moraju platiti istu kaznu zbog učešća u tuči, dok će peti platiti kaznu u visini od 1.000 zlota (231 euro), jer je razbio stakla na parkiranom automobilu.

Pet poljskih navijača, koji su bili učesnici iste tučnjave, moraju platiti kazne u visini od 800 do 2.400 zlota. Jedan od njih je dobio i uslovnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci.

Jedan irski navijač, uhapšen zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, kažnjen je sa 800 zlota kazne.

Članovi holandskog nacionalnog tima čuli su zvuke oponašanja majmuna tokom otvorenog treninga na stadionu Wisle iz Krakova, koji je gledalo više hiljada Poljaka, prenio je Reuters.

Nogometni savezi navedenih zemalja nisu uputili zvanične prijave o slučajevima rasizma.

U odvojenom slučaju, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Nogometnog saveza Hrvatske (HNS) zbog incidenata na utakmici između te zemlje i Irske u Poznanu.

Baklje nakon golova

Hrvatski navijači proslavili su drugi gol njihovog tima bacanjem petardi i paljenjem baklji. Jedan navijač je uspio doći do klupe hrvatskog tima, te poljubiti selektora Slavena Bilića u usta, zbog čega će hrvatski Savez najvjerovatnije biti kažnjen.

UEFA je dodala da će njeno disciplinsko tijelo ispitati slučaj u petak, a HNS bi zbog toga mogao dobiti novčanu kaznu prema postojećem pravilniku UEFA-e.

Dvije baklje su zapaljene na tribini na kojoj su bili hrvatski navijači kada je napadač „Vatrenih“ Mario Mandžukić postigao prvi pogodak u trećoj minuti, a još četiri nakon gola Nikice Jelavića u 43. minuti.

Također, zapaljena je još jedna baklja nakon trećeg gola za Hrvatsku, kojeg je zabilježio Mandžukić u 48. minuti.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak i protiv Njemačke, jer su njeni navijači bacali različite predmete na teren tokom duela sa Portugalom.

Pokrenut je disciplinski postupak i protiv portugalskog Nogometnog saveza, jer su igrači ove reprezentacije kasnili u izlasku na teren na početku drugog poluvremena na utakmici s „Elfom“.

Međutim, najteže incidente su izazvali ruski navijači koji su palili baklje, nosili nacionalističke zastave i izazivali tučnjavu.

Izvor: Agencije