Split – sportsko čudo svjetskih razmjera

Veliki broj vrhunskih sportista dolazi iz Splita. O ovom fenomenu, kao i o prognozama uoči prvog susreta hrvatske reprezentacije, protiv Irske na Evropskom fudbalskom prvenstvu, za Al Jazeeru govori poznati novinar Edo Pezzi.

Split, grad pod Marjanom koji većina pamti po ljetu i kulturno istorijskom nasljeđu.

Ipak to je grad koji je i sportski fenomen. Kada bi se sabrale sve medalje koje su sportisti rođeni u Splitu osvajali na raznim takmičenjima, i to uporedilo sa brojem stanovnika, ovaj grad bio bi svjetski rekorder. Za Edu Pezzija splitsku, hrvatsku ali i jugoslovensku legendu sportskog novinarstva, to nije iznenađenje.

„Vjerovatno ima nešto u genetici, u podneblju, u zdravim jakim momcima. Danas imate situaciju koja je obrnuto suprotna zato jer nema novaca pa se u momčadskim sportovima radi slabo i rezultati faktički ne postoje. Vi u Splitu sada imate desetak olimpijaca ali iz olimpijskih sportova. Dvije tisuće omladinaca se bavi tekvandoom, vise nego nogometom“, kazuje Pezzi.

Iako je slab na sportiste iz svog grada i selektora Slavena Bilića, takođe Splićanina, kolega Pezzi smatra da na ovogodišnjem evropskom prvenstvu hrvatska reprezentacija ne može do samog vrha. Rezultat zavisi od angažovanosti fudbalera, a ne selektorovih izjava, kaze Pezzi i konstatuje da reprezentaciju Hrvatske muče mnogi problemi.

Ponikli na Poljudu

„Hrvatska je na posljednjim prvenstvima, a pratio sam ih sve, imala jake stopere, jake centralne igrače. Sad su tu dva igrača koja nisu spremna.  Šimunić koji nije igrao mnogo. Nemaju hitrini, brzinu, akciju. Volio bih da se prevarim, ali strah me tog dijela. Pogledaj te vezni red, Kranjčar dugo nije igrao, sve zavisi o Modriću. Sad ako blokriaju Modrića, mi smo gotovi, a to se vidjelo na ovim prijateljskim utakmicama“, kaže Pezzi..

Od igrača koji igraju za Hrvatsku, na Poljudu su ponikli kapiten Dario Srna, golman Stipe Pletikosa, Nikola Kalinić, Nikica Jelavić, Ivan Perišić i mnogi drugi.

„Za Split se može reči da je sportsko mediteransko čudo u svetskim razmerama. Ovaj grad dao je kosarkaše od kojih su trojica igrala u NBA ligi. Tenisere i atletičare, vaterpoliste, pa i rukometaše iako nikada nisu imali veliki rukometni klub. I naravno fudbalere. Možda baš zbog toga ne treba da čudi što jednu trećinu aktuelne reprezentacije čine fudbaleri ponikli ili koji jos igraju u Hajduku“, javio je reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO