Kosovka na OI pod zastavom Albanije

Mlada džudistkinja Majlinda Kelmendi do prije nekoliko dana se nadala da će na Olimpijskim igrama (OI) nastupati pod zastavom Kosova.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na kongresu u Montrealu nije odobrio njen zahtjev, pa će u Londonu, umjesto pod kosovskom, nastupiti pod zastavom Albanije, javlja iz Prištine Avni Ahmetaj.

Majlinda godinama sanja da postaje najbolja džudistkinja na svijetu.

Rangirana je među pet najboljih, ali njeno učešće na OI, koje će biti održane ovog ljeta u Londonu, uslovljeno je izborom zastave pod kojom treba nastupiti.

Majlinda je htjela predstavljati Kosovo, ali MOK to nije dozvolio, tako da će nastupati kao dio albanskog olimpijskog tima.

“Zbog političkih razloga, nije mi dozvoljeno da predstavljam Kosovo. Ali, mi smo svi Albanci i sretna sam da mi se pruža prilika da učestvujem na OI i da neću imati iste probleme koje je imao moj trener. I on je nekada imao ispunjenu olimpijsku normu, ali mu se nije pružila prilika da učestvuje na Olimpijadi“, kaže Majlinda.

Izolacija se nastavlja

Driton Kuka, njen trener, trebao je nastupiti na OI 1992. godine u Barceloni, ali u tome ga je spriječla politika i raspad tadašnje Jugoslavije.

Dvadeset godina kasnije Kuka kaže da politika ne treba biti prepreka za Majindin nastup na OI.

“Ovo je bila dobra prilika da se otvore vrata kosovskim sportistima. Kroz Majlindu bi se imogućio nastup i drugim kosovskim sportistima, koji su izolirani već 20-30 godina”, kaže Kuka.

Prema MOK-u, izolacija će biti nastavljena i ubuduće.

Međutim, Majlinda će u Londonu predstavljati Albaniju i sprema se za nastup na OI.

Iako će nastupiti kao dio albanskog olimpijskog tima, ona se ipak nada da će se ubuduće takmičiti i pod zastavom Kosova.

Izvor: Al Jazeera