FIFA suspendirala odluku o Kosovu

Blatter je kazao kako će konačna odluka biti donesena 29. juna (Reuters)
Blatter je kazao kako će konačna odluka biti donesena 29. juna (Reuters)

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) suspendirala je, na godišnjem kongresu u Budimpešti u petak, vlastitu odluku kojom je nogometnoj reprezentaciji Kosova dopušteno odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta.

“Povlačimo dopuštenje Nogometnom savezu Kosova za odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta, jer će iduće sedmice u Cirihu biti održan sastanak na tu temu s dužnosnicima Kosova, Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA)”, objavio je predsjednik FIFA-e Blatter, koji je dodao kako će konačna odluka biti donesena 29. juna.

Reprezentacija Kosova nije član krovne svjetske nogometne organizacije, a s dopuštenjem FIFA-e od prije šest dana nisu bili zadovoljni predsjednici UEFA-e Michel Platini i FSS-a Tomislav Karadžić.

Platini je rekao da nije sretan zbog FIFA-ine odluke, jer “predsjednik Sepp Blatter nije o njoj ni s kim razgovarao” te da je to “politička odluka, a ne nogometna”.

U razgovoru za Reuters u utorak Blatter je kazao da je odluka pozitivna u smislu da pomogne razvoju nogometa na Kosovu i da se nada da će to ubrzati odluku te države da postane punopravna članica UEFA-e i FIFA-e.

Republika Južni Sudan postala je 209. članica FIFA-e.

Žena u Izvršnom odboru FIFA-e

Na kongresu u Budimpešti delegati su sa 98-postotnom većinom prihvatili državu koja je nezavisnost od Sudana proglasila prije manje od godinu dana.

Predsjednik Nogometog saveza Južnog Sudana Oliver Mori Benjamin je upozorio da je država još uvijek u ratu i dodao: “Obećavamo da ćemo se nogometom boriti protiv rata i gladi.”

Južni Sudan će već naredne godine učestvovati u kvalifikacijama za Afričko prvenstvo, a imat će priliku i da se izbori za učešće na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Predsjednica Nogometnog saveza Burundija Lydia Nsereka postala je u petak prva žena članica Izvršnog odbora FIFA-e.

U 108 godina postojanja FIFA-e nijedna žena nije bila član izvršnog tijela te organizacije, a Nsereka će i službeno postati članicom Izvršnog odbora sljedeće godine.

Nsereka (45) je i članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a njen izbor pozdravilo je svih 209 zemalja članica.

“Narod Burundija može biti ponosan danas i sigurna sam da će širom moje zemlje odzvanjati bubnjevi. Ovo je poseban dan za sve žene svijeta”, kazala je Nsereka.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO