BiH na broju uoči duela s Irskom

Asmir Begović i Haris Medunjanin u Dublinu (Al Jazeera)
Asmir Begović i Haris Medunjanin u Dublinu (Al Jazeera)

Piše: Vedat Spahović

U jutarnjim satima u petak među prvima je u Dublin stigao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić. Nismo se sreli otprilike 20 godina, ali odmah je „kliknulo“ jer smo dijelili nezaboravna vremena njegovih igračkih majstorija i moje želje da pokupim ili zapišem svaki njegov potez u dresu Sarajeva i reprezentacije.

Dan blistav za slikanje ispred hotela Radisson Blu St. Helen’s.

Kraljevska pozicija u Dublinu, koji kao grad djeluje vrlo živo, mladalački, kao da ih se ne tiče posrnula Europa, a prvi su počeli da posrću. Toliko je toplo da opet na pamet dolazi „ozonska rupa“, nekih 26 stepeni, a i vrijeme je ljetu, pa i u Irskoj.

 

Selektor Sušić sa saradnikom Al Jazeere

Safet Sušić se čudi pitanju zašto prijateljska utakmica s Irskom, a potom i s Meksikom 31. maja.  

Kaže: “Ova okupljanja su vrlo važna, a iskoristit ću priliku i da probam u Meksiku četiri nova imena momaka koji nisu igrali za reprezentaciju. Jedan od razloga su i finansijske prirode, interesi Saveza.”

Revijalni meč

Ovaj prijateljski duel sa oslabljenom Irskom (O’Shea i Shay Given) i oslabljenom BiH (Spahić i Papac) tjera Sušića da kaže:

„Ovo je revijalna utakmica, ja zaista ne znam ko od njihovih najboljih neće igrati, nije mi to važno. Oni su jak sastav ko god da igra. Mi smo bez dva najbolja odbrambena igrača. Možda je to prilika da probam druge solucije, recimo, protiv Irske probat ću Pandžu i Jahića, jer šta znaš šta kvalifikacije nose.“

Vjerovatno ova konstatacija o jačini Irske proističe iz činjenice da većina irskih fudbalera nastupa u jakim engleskim ligama, pa pitam Sušića šta on ima „protiv“ Premier Lige.

Nikako mu nije legla pobjeda Chelseaja u finalu Lige prvaka. On je, kao pripadnik ‘francuske škole’, zamalo pa zaljubljen u njemački Bayern za kojeg tvrdi da je bio neuporedivo bolja cjelina u tom finalu, taktički i napadački i pojedinačno. Ali, eto, kaže, Chelseaju je sreća u Moskvi okrenula leđa, u Minhenu ga je pogledala.

Pitam ga je li „nagovarao“ Džeku da napusti Manchester City.

„Kao prvo, kad sam Džeku mijenjao tri minute pred kraj utakmice sa Albanijom, nije mu bilo pravo, pa zar mu je pravo da u M. C. sjedi toliko na klupi? Naravno, ja bih ga volio vidjeti da igra više, a to gdje će on zavšiti samo je njegova odluka. Džeko voli da igra, ovdje ne igra, na to sam mislio.“

Stiže i Džeko. Pokušavam ga izdvojiti na stranu, ali bježi u sobu, vjerovatno umoran od šampionskog slavlja.

Bez lažnih iluzija

Pitam Sušića da nije pretjerao sa velikim brojem veznih igrača za ove probe, a malim brojem odbrambenih, gdje inače najviše škripi.

„Možda jesam“, ne smeta mu da kaže. „Možda Spahić bude OK za Meksiko. Ne vidim razloga da nekome dajem lažne iluzije pozivima: ‘Dođi’, pa: ‘Ne trebaš’, pa… Nije to moj stil.“

Sušić neće gledati uživo nijedan meč Europskog prvenstva.

„Grčke ću se nagledati kući na TV-u, naprimjer. Ako oni budu loši na ovom prvenstvu, može im se desiti smjena generacija, džabe bih ih analizirao. Ostali nisu od interesa za kvalifikacije koje nas čekaju.“

Utakmica se igra u subotu na stadionu Aviva u Dublinu sa početkom u 15 sati. Očekuje se i prisustvo navijača bh. reprezentacije.

Izvor: Al Jazeera

 


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO