HNS: Marković otišao, čeka se Šuker

Posljednja sjednica Izvršnog odbora koju je vodio Marković u prostorijama HNS-a:Zdravko Mamić i Davor Šuker (Pixsell)

Nakon 14 godina Vlatko Marković napušta mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), a 5. jula trebala bi biti održana Skupština Saveza na kojoj će biti izabran njegov nasljednik, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog odbora HNS-a.

Za odlazak Markovića novinarima je saopćio glavni sekretar Zorislav Srebrić, koji je dodao kako je Marković time ispunio obećanje da će se povući nakon ovogodišnjeg Eura.

Šuker, potencijalni nasljednik

“Izvještavam vas da sam odlučio povući se s mjesta predsjednika HNS-a nakon Eura 2012. godine. Obzirom na proceduru sazivam sjednicu Skupštine saveza 5. jula. Za sad postoji aktualna kandidatura potencijalnog nasljednika našeg proslavljenog reprezentativca Davora Šukera”, prenio je Srebrić.

Napuštajući sjednicu Izvršnog odbora, Šuker se zahvalio Markoviću i županijskim savezima.

“Nadam se da je današnji Izvršni odbor protekao u lijepom ozračju i mislim da ćemo nastaviti sve što je Savez napravio i da ćemo biti i dalje među prvih deset reprezentacija na svijetu“, kazao je Šuker.

Marković je bio predsjednik HNS-a od 1998. godine, a u decembru 2010. u napetoj atmosferi četvrti put je izabran na čelno mjesto Saveza.

Dobio je samo glas više (25:24) od svog protivkandidata Igora Štimca koji je, nakon Skupštine, osporio Markovićev izbor, kazavši da je bilo brojnih nepravilnosti i kršenja zakona.

O Štimcu ni riječi

Što se tiče nagađanja da bi Igor Štimac (44) trebao postati novi selektor reprezentacije, na Izvršnom odboru o tome nije bilo ni riječi.

Štimac je zbog organiziranja “paralelne izborne skupštine” u februaru prošle godine zaradio dvogodišnju suspenziju, a nju može ukinuti samo Skupština Saveza.

Srebrić je još naglasio da županijski savezi na Skupštini 5. jula moraju izabrati svaki po jednog predstavnika za novi Izvršni odbor (IO), te da upravo traje velika „pomirba krokodila u nogometnoj močvari“.

Dodao je da će se nova sjednica IO HNS-a održati za 15 dana, ali još se ne zna hoće li se na njoj raspravljati o novom selektoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije