Bilić objavio spisak za Euro i oproštaj

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić predstavio je u četvrtak širi spisak od 27 kandidata za Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

Sa Bilićevog popisa mjesto u avionu za Poljsku neće imati četverica igrača, a konačna lista bit će objavljena 28. maja.

Izbornik je u četvrtak prvi put potvrdio da mu je ovo posljednje takmičenje na klupi “Vatrenih”, a u Hrvatskoj javnosti se uveliko priča o imenu njegovog nasljednika.

Bez suviše oklijevanja Bilić je u Zagrebu objavio imena kandidata za Euro.

Na širem popisu je 27 imena, iznenađenja nema.

Okosnica je i dalje ista, a možda je jedino iznenađenje poziv Jurici Buljatu, bivšem Hajdukovom stoperu, danas igraču Maccabija iz Haife.

“Mislim da imamo jako dobru reprezentaciju, što govore naši rezultati u posljednje četiri godine”, kazao je Bilić.

Konačan popis do 28. maja

Iako se o tome nagađalo, Bilićeva pozivnica nije stigla Dinamovim veznjacima Sammiru i Kovačiću, a definitivno se odrekao usluga Petrića i Klasnića.

“Bilo je teško, ali to je dio posla. Kako se tu radi o dva izuzetno kvalitetna napadača i čovjeka koji su zadužili reprezentaciju, bilo je teško to napraviti. Zvao sam ih na telefon, oni spadaju u red senatora i nisu zaslužili drugačije čuti tu odluku”, objasnio je izbornik.

Konačan popis od 23 igrača mora predati do 28. maja.

Dio reprezentativaca, kojima prvenstvo završava ovog vikenda, okupit će se već iduće srijede u Čatežu, izvještava iz Zagreba novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Najkasnije stižu Bayernovi igrači Olić i Pranjić, koji idućeg vikenda u Minhenu igraju finale Lige prvaka  protiv Chelseaja.

No, trenutno glavni izbornikov problem je kako podići igrače s malom minutažom ove sezone.

“Ostaje to problem i na Evropskom prvenstvu. Bilo bi bolje da imaju veću minutažu, ali problem je manji jer imamo tri tjedna da pametnim radom neke osvježimo, a neke napunimo s onim što nisu uspjeli u godinu dana. Ali ne samo fizički, nego i psihički”, smatra Bilić.

‘Vi ste već našli izbornika’

Na otvaranju Evropskog prvenstva “Vatrene” očekuju Irci, ali nepoznanica, kaže Bilić, nema.

“Irsku smo analizirali, čvrsti su, organizirani i jaki. Treba biti strpljiv i konkretan, tražiti da ti se otvori. Oni su, kao i mi njima, velika šansa, ali mi trebamo startati sa tri boda, naravno, uz veliki respekt”, rekao je izbornik.

Iako se o tome mjesecima nagađalo, Bilić je prvi put javno priznao: “Euro je moj oproštaj od izborničke klupe.”

“Mogu samo reći da ću zaključiti svoju priču s Eurom. Na kraju krajeva, vi ste već našli izbornika. Bit ću najveći navijač Hrvatske, ali ovo je moje zadnje prvenstvo. Zahvaljujem svima vama na ukazanom povjerenju. Glupo mi je ovo sad pričati, a imamo najveći posao pred nama. Tko god dođe na čelo reprezentacije, želim mu svu sreću svijeta”, zaključio je Bilić.

O novom izborniku javnost naveliko bruji.

U srijedu poslijepodne na tajnom sastanku “uhvaćeni” su Davor Šuker i Igor Štimac, po mnogima najizgledniji kandidati za mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i novog hrvatskog izbornika.

Izvor: Al Jazeera