Celtic osigurao 43. naslov prvaka Škotske

Celtic je ubjedljivo savladao domaći Kilmarnock sa 6:0 (Getty Images)

Nogometaši Celtica teoretski su osigurali titulu  prvaka Škotske poslije tri godine, pošto su u subotu  ubjedljivo savladali domaći Kilmarnock sa 6:0 u utakmici 33. kola nacionalnog prvenstva.

Pet kola prije kraja prvenstva, “Kelti” sada imaju 81 bod,  21 više od drugoplasiranog tima, gradskog rivala Glasgow Rangersa.

Celticu je ovo 43. titula prvaka Škotske u klupskoj historiji, a put do nje olakšala mu je i činjenica da je Rangersima zbog stečaja oduzeto 10 bodova.

‘Najljepši dan’

Ekipu koju sa klupe predvodi Neil  Lennon sljedeće sedmice očekuje i polufinale škotskog FA kupa protiv Heartsa iz Edinburgha.

“Ovo je najljepši dan u mojoj karijeri. Dugo smo čekali na ovaj trofej. Ponosan sam na ekipu, zaslužila je ovaj trijumf. Celtic, bez ikakve sumnje, ima najbolji tim u Škotskoj”, rekao je Lennon novinarima poslije trijumfa.

Celtic će u sljedećoj prvenstvenoj utakmici dočekati Rangerse, ali je Nogometni savez Škotske saopćio da neće na tom meču “Keltima” uručiti šampionski trofej, kako se ne bi dodatno podizale tenzije među navijačima dva kluba.

Izvor: Agencije