Uvjerljivi trijumfi rijetki na EURO-ima

Larsson se vratio iz 'penzije' i postigao dva gola protiv Bugarske 2004. godine (EPA)

Jedna od glavnih odlika utakmica evropskih nogometnih prvenstava oduvijek je bila neizvjesnost do posljednje minute, no bilo je nekoliko slučajeva kada su neke reprezentacije deklasirale protivnika.

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) ponudila je pregled četiri slučaja kada su pobjednici na mečevima finalnih turnira EURO-a slavili sa pet golova razlike.

Prvi od njih je duel grupne faze Evropskog prvenstva 1984. godine između domaćina Francuske i Belgije. U prvom kolu „Trikolori“ su sa 1:0 savladali Dansku, da bi u narednom kolu proradio njihov „talisman“.

Michel Platini je tada upisao tri gola, a kapiten Francuza, koji su na kraju takmičenja postali i prvaci „starog kontinenta“, ukupno postigao devet golova. Protiv Belgije su još strijelci bili Alain Giresse i Luis Fernandez.

Istog dana kada je Francuska deklasirala Belgiju, Danci su upisali trijumf „petardom“, a to im je pošlo za rukom protiv Jugoslavije. Oba tima su pretrpjela poraze u prvom kolu, no Danska se bolje oporavila. Naročito raspoložen bio je Michael Laudrup.

Iako je Jugoslavija nakon 16 minuta gubila sa 0:2, tek nakon sredine drugog poluvremena i uspješne realizacije penala Franka Arnesena se „otvorila brana“. Arnesen je postigao dva gola, a po jedan Klaus Berggreen, Preben Elkjaer i Jan M Lauridsen.

Povratak Larssona

Od tada je prošlo 16 godina dok neki tim nije poražen s pet golova razlike, a to je ponovo bila Jugoslavija. Ovaj put je igrala sa Holandijom u četvrtfinalu EURO-a 2000. u Holandiji i Belgiji, a Holanđani su slavili sa 6:1. To je jedini put da je neki tim na završnici evropskih prvenstava šest puta savladao protivničkog golmana.

Tri gola za Holandiju postigao je Patrick Kluivert, a dva Marc Overmars. Šesti je bio autogol Dejana Govedarice, dok je počasni gol za poraženu SR Jugoslaviju upisao Savo Milošević.

Iako se bio oprostio od dresa reprezentacije Švedske nakon njene eliminacije u osmini finala Svjetskog prvenstva 2002. godine, Henrik Larsson se odlučio vratiti u nacionalni tim na EURO-u 2004. godine u Portugalu.

Njegovu glad za golovima na ovom nivou najgore su osjetili Bugari u grupnoj fazi kada je Švedska slavila sa 5:0. Larsson je bio dvostruki strijelac, a jedan od golova je bio spektakularni pogodak glavom. Preostale golove zabilježili su Fredrik Ljungberg, Zlatan Ibrahimović i Marcus Allback.

Izvor: Agencije