Olympiakos novi nogometni prvak Grčke

Navijači Panathinaikosa gađali policajce sa Molotovljevim koktelima, bakljama i drugim predmetima (EPA)

Pirejski Olympiakos proglašen je novim nogometnim prvakom Grčke u srijedu, nakon što je odbačena žalba rivalskog Panathinaikosa Nogometnom savezu ove države kako bi se odbacila kazna za navijačko nasilje prošlog mjeseca, kada je prekinut atinski derbi.

Panathinaikosu su oduzeta tri boda, a Olympiakosu je dodijeljena pobjeda od 3:0 nakon događaja na utakmici 18. marta, što znači da je između dva kluba 10 bodova razlike, a do kraja prvenstva su tri kola utakmica, objavio je Nogometni savez Grčke (HFF).

„HFF je prihvatio kaznu koju je odredila uprava Super lige“, stoji u saopćenju saveza.

Panathinaikos će, također, narednu sezonu (2012/13) početi sa manjkom od dva boda, u sklopu najteže kazne koju je ikada odredila grčka Super liga (prvi rang takmičenja).

Žestoke sankcije su uslijedile nakon što je vlada izglasala novi zakon o sportu u februaru kako bi se izborila sa nasiljem na sportskim terenima.

Olympiakos je vodio na tabeli sa četiri boda prednosti prije saslušanja u srijedu, koje je bilo zakazano o kazni koja je određena Panathinaikosu 23. marta i na kojem je potvrđeno da je klub iz Pireja po 39. put postao prvak Grčke.

Sukobi s policijom

Panathinaikos je uspio umanjiti dio kazne žalbom, pa će umjesto četiri odigrati tri meča pred praznim tribinama i morat će platiti 212.000 eura, a ne 252.500.

Nasilje nastalo tokom usijane atmosfere na atinskom derbiju na Olimpijskom stadionu, terenu na kojem je održana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara 2004. godine, jedno je od najgorih koje se desilo u proteklim sezonama.

Početak drugog poluvremena je kasnio 45 minuta, jer su navijači gađali policajce sa Molotovljevim koktelima, bakljama i drugim predmetima, a potom je meč prekinut devet minuta prije kraja pri vodstvu Olympiakosa od 1:0.

Povrijeđena su 24 policajca, a uhapšeno je više od 50 osoba, dok su tri vozila vatrogasaca pozvana da ugase vatre na tribinama. Troje uhapšenih su optuženi za posjedovanje eksploziva, objavila je policija.

Panathinaikos je od ranije u problemima sa Disciplinskom komisijom Super lige ove sezone zbog nasilja navijača i već je morao, početkom mjeseca, igrati jednu utakmicu pred praznim tribinama.

Izvor: Agencije