Realni Rossi pred novu sezonu MotoGP-a

Rossi: I mi na stazi i momci u timskom štabu imamo pravac rada i svi moramo dati sve od sebe (EPA)

Zaostavština Valentina Rossija, najboljeg vozača u historiji motociklističke klase MotoGP, u opasnosti je da bude još više urušena novom lošom sezonom na Ducatiju, a sam Italijan ne gaji iluzije kako ova godina neće biti teška.

Nova sezona Svjetskog motociklističkog prvenstva počinje u nedjelju, utrkom na stazi Losail u Kataru. Rossi, devetostruki prvak svijeta u mnogim klasama, imat će težak posao ukoliko želi na kraju takmičarske godine biti bolji od sedmog mjesta, koje je zauzeo 2011. na italijanskoj vozilici slabijih  karakteristika.

„Radili smo naporno tokom zime, pa, iako smo u jednom trenu bili na pogrešnom putu, uspjeli smo ponovo naći pravi osjećaj sa GP12, koji smo imali na prvom testu“, riječi su 33-godišnjeg Rossija navedene u timskom saopćenju u utorak.

„Ja sam realist i znam da su vremena koje bilježimo na motoru daleko od najboljih i moramo još neke stvari popraviti. Nećemo im se moći odmah posvetiti, ali je, također, istina kako i mi na stazi i momci kući, u timskom štabu, imamo pravac rada i svi moramo dati sve od sebe.“

Favorit Stoner

Prošlogodišnji svjetski prvak Casey Stoner, bivši vozač Ducatija, favorit je i očekuje se da odbrani naslov na svojoj Hondi.

Rossi, koji je posljednju titulu svjetskog prvaka osvojio 2009. godine, prešao je u Ducati iz Honde prošle godine, ali italijanski tim snova sa vozačem i proizvođačem iz ove evropske države nije donio planirane rezultate.

Zbog sličnih problema Ferrarija u Svjetskom prvenstvu Formule 1, mnogi su se zapitali da li je Rossi napravio grešku što nije sjeo u bolid sa četiri točka kada mu je tim sa propetim konjićem 2006. godine ponudio angažman, te ponovo 2009. godine.

Pogibija prijatelja i sunarodnjaka Marca Simoncellija na utrci u Maleziji prošlog oktobra teško ga je pogodila, no glasine o povlačenju su brzo demantirane uprkos lošim nastupima Ducatija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO