Košarkašima Kentuckyja naslov NCAA prvaka

Lumb: Igrač Kentuckyja bio najbolji strijelac finala sa postignuta 22 poena (Getty Images)

Košarkaši Kentucky Wildcatsa osvojili su naslov univerzitetskih prvaka Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su u finalu u New Orleansu sa 67:59 pobijedili Kansas Jayhawkse.

Nakon trijumfa u noći sa ponedjeljka na utorak, ovo je osmi naslov prvaka za Kentucky (1948, 1949, 1951, 1958, 1978, 1996, 1998, 2012), dok je Kansas ostao na tri krune (1952, 1988, 2008).

Za trenera Johna Caliparija (53), kojem je ovo treća godina u Kentuckyju, ovo je bilo četvrto učešće na Final Fouru i prvi naslov prvaka. Do Final Foura je doveo Massachusetts (1996), Memphis (2008) i dva puta Kentucky (2011, 2012).

Ekipa Kentuckyja, koja je puna igrača sa NBA kvalitetom, bila je veliki favorit za naslov i to je pokazivala na terenu od prve minute.

Na poluvremenu Wildcatsi su vodili sa 41:27, ali do naslova su došli uz puno muke. Kansas se, kao i mnogo puta ove sezone, uspio vratiti, pa je minutu i 37 sekundi prije kraja susreta zaostajao tek pet poena (57:62), ali za potpuni preokret nije imao snage.

Kod Kentuckyja najefikasniji je bio Doron Lamb sa 22 poena, dok je najbolji igrač prvenstva krilni centar Anthony Davis ostvario šest poena, 16 skokova i šest blokada.

Među Jayhawksima dominirao je Thomas Robinson sa 18 poena i 17 skokova.

Interne kladionice

Veliko finale univerzitetskog prvenstva SAD-a u košarci uživo je u Superdomeu u New Orleansu pratilo više od 73.000 gledalaca.

Toliko ih je bilo i prve večeri ovogodišnjeg NCAA Final Foura, kojim završava „martovsko ludilo“ ili „veliki ples“ kako Amerikanci još zovu doigravanje prvenstva tamošnjih univerziteta u košarci, što počinje sredinom marta, a završava prvog vikenda u aprilu i u kojem učestvuje 68 ekipa.

Final Four NCAA je drugi najgledaniji sportski događaj u SAD-u, odmah iza Super Bowla, finalne utakmice prvenstva u američkom nogometu.

To se vidi i po cijeni reklamnog prostora, pa su prošle godine za 30 sekundi televizijske reklame tokom finala oglašivači morali platiti 1,2 miliona američkih dolara.

Veliki novac cirkulira i u „sivoj zoni“, odnosno u internim kladionicama.

Prema istraživanju jedne ugledne agencije koja prati tokove na tržištu rada u SAD-u, čak 20 posto zaposlenih Amerikanaca učestvuje u internim klađenjima za vrijeme „March Madnessa“ koje sami organizuju u svojim firmama i u takvom klađenju cirkuliraju milijarde dolara.

Amerikanci tome pristupaju s velikom pažnjom, pa se u šali govori da toliko pažnje poklanjaju jedino ispunjavanju poreznih prijava.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO