Guardiola: Odlazim sa najbolje pozicije

Trener španskog prvoligaša Barcelone Pep Guardiola, kreator jednog od najuspješnijih perioda kluba, odlazi s kormila Katalonaca krajem aktuelne sezone.

On je svoju odluku saopćio na konferenciji za novinare na Camp Nouu, a s njim su bili i predsjednik kluba Sandro Rossell te sportski direktor Andoni Zubizarreta.

“Želim da razumijete kako ovo nije bila jednostavna odluka, ali ću pokušati objasniti kako se osjećam i nadam se da će ljudi razumjeti. Veoma mi je žao zbog konfuzije u nekoliko proteklih sedmica”, rekao je Guardiola na konferenciji.

“Uvijek sam tražio kratke ugovore, jer su Barcini zahtjevi veoma veliki. To sam preživio kao igrač i znam kako sve ide. Uvijek sam mislio kako su četiri godine vječnost za klub. Nisam htio imati ugovor koji bi me vezao za odluke koje ne želim.”

Guardiola je kazao kako je tokom jeseni Rossellu i Zubizarreti kazao da je “vrijeme za kraj moje ere u Barceloni”, ali kako to ne može reći igračima jer bi bilo prekomplikovano.

“Sad kad smo ispali iz konkurencije za osvajanje dva glavna takmičenja, dobro je vrijeme za takvu objavu”, istakao je Guardiola.

Rekao je i kako je glavni razlog njegovog odlaska iscrpljujuća priroda trenerskog posla.

“Za četiri godine se svako umori. Kazao sam predsjedniku da se kraj moje ere bliži. Novi trener će moći timu dati ono što ja više ne mogu. Kontakti sa medijima, dijalozi sa igračima su veoma zahtjevni. Možda ne bi pogriješili, ali imam osjećaj da bi nešto krenulo po zlu. Znam da odlazim sa najbolje pozicije, ali to radim u pravo vrijeme.”

Nezaustavljiva sila

Potom se Guardiola zahvalio igračima i dodao kako mu treba vremena da “napuni baterije”.

“Želim se zahvaliti mojim nogometašima koji su odgovorni za sve što sam uradio, bila je privilegija njih trenirati. To sam radio sa velikom strašću. Oni su zaslužni za sve što smo uradili.”

“Više nemam energije, trebam se napuniti. Moram vratiti onaj osjećaj koji sam imao kada sam tek počeo, vrijeme je uradilo svoje. Ne osjećam se isto, a to Barca ne zaslužuje. Odlazim s mišljenjem da sam uradio svoju dužnost, ponosan na sve što sam uradio. Ovaj klub je nezaustavljiva sila”, rekao je Guardiola na kraju.

Na čelu katalonskog kluba od naredne sezone zamijenit će ga njegov pomoćnik Tito Vilanova.

Engleski premijerligaš Chelsea je u utorak, sa ukupnim rezultatom 3:2, eliminirao Barcelonu u polufinalu Lige evropskih prvaka, a u subotu je Barca pretrpjela poraz od velikog rivala, Real Madrida, od 1:2 na Camp Nouu.

Tokom sedmice, dnevnik Sport licitirao je sa imenima naslijednika Guardiole, pa je naveo francuskog stručnjaka Laurenta Blanca, trenera grčkog Olympiakosa Ernesta Valverdea i šefa struke Athletic Bilbaa Marcela Bielsu.

Izvor: Agencije