Liga prvaka: Neizvjesno samo na Nou Campu

Ibrahimović bi volio postići gol na Nou Campu i eliminirati bivši tim iz kojeg je otišao nakon sukoba sa Guardiolom (EPA)

Sudar između evropskih velikana Barcelone i Milana izgleda kako jedini meč revanš susreta četvrtfinala Lige prvaka koji ima mogućnost ponuditi sve moguće ishode.

Real Madrid i Bayern iz Minhena su veoma blizu nastavka, dok je Chelsea u dobroj formi.

Branitelji naslova, nogometaši Barce remizirali su u Milanu prošle sedmice (0:0) i ostaju favoriti za nastavak, no meč bez pobjednika, ali sa postignutim golovima u utorak navečer, napravio bi veliko iznenađenje u korist prvaka Italije.

Bavarski tim će na svom terenu braniti ugodnu prednost od dva gola, pošto je na gostovanju kod francuskog Olympiquea Marseillea slavio sa 2:0, a veću gostujuću pobjedu prošle sedmice upisao je Real Madrid (3:0), koji u srijedu dočekuje kiparski APOEL iz Nikozije.

Chelsea je u prvom meču u Portugalu sa 1:0 savladao Benficu, a napredak tima iz Londona pod upravom privremenog menadžera Roberta Di Matteta, po čijim vodstvom čak i Fernando Torres postiže i kreira golove, nagovještava kako će engleska ekipa proći dalje.

Zbog svega navedenog, sve oči će biti usmjerene na Nou Camp, gdje Barcelona, za mnoge najbolji tim ikada, dočekuje sedmerostrukog evropskog prvaka Milana i svog bivšeg napadača Zlatana Ibrahimovića.

Italijanski tim je prošle sedmice na San Siru izgledao kao gostujući tim, no uspio je odbraniti svoju mrežu od Barce i najboljeg igrača svijeta za prošlu godinu, Lionela Messija, te zaprijetiti preko Ibrahimovića i Brazilca Robinha.

Povratak Torresa

„Ovo je najvažniji i istovremeno najljepši meč godine“, kazao je trener Katalonaca Pep Guardiola nakon što je njegov tim proteklog vikenda, u meču španskog prvenstva, sa 2:0 na svom terenu nadigrao Athletic Bilbao.

„Bilbao se ne brani, oni vas napadaju stalno. Potpuno je drugačije sa Milanom, razlika kao dan i noć.“

Šef Milana Massimiliano Allegri je za meč prošle sedmice najavljivao napade, ali se na kraju ispostavilo da nije tako i da se vidjela klasična italijanska odbrana na djelu.

Kazao je kako će više napadati u revanšu, a pošto je malo vjerovatno da će Barca u dva uzastopna meča „pucati ćorke“, navijači ovog tima se moraju nadati da će ga igrači poslušati i da neće pokušati ići na čuvanje rezultata 0:0, odnosno na penale.

Švedski napadač Ibrahimović bi volio postići gol na Nou Campu i eliminirati bivši tim iz kojeg je otišao prije 18 mjeseci nakon sukoba sa Guardiolom.

Torres je izgledao kao izgubljen iz svijeta nogometa nakon produženog perioda loše forme, ali je u trijumfu nad Benficom odlično asistirao Salomonu Kalou za pobjedonosni gol, a potom postigao gol ovog vikenda u prvenstvenom trijumfu nad Aston Villom.

Španac se nada da će zadržati mjesto u ekipi za meč u srijedu, a izgledi za to su veći jer se Didier Drogba žali na probleme sa stopalom. Bivši odbrambeni igrač Benfice, sada igrač Chelseaja, David Luiz, je također upitan.

Benfica može vjerovati u šanse za preokret, dok su Marseille i kiparski autsajder APOEL, koji je presretan da dostigne ovaj dio takmičenja, blizu  oproštaja od Lige prvaka.

Izvor: Agencije