Tragičan život Piermarija Morosinija

Morosini je sa 17 godina ostao bez roditelja, dok mu je brat počinio samoubistvo (EPA)

Nogometaš Livorna i bivši član mlade reprezentacije Italije Piermario Morosini preminuo je u subotu nakon srčanog udara tokom duela njegovog tima i domaće Pescare, a njegov život je bio veoma težak, ispunjen tragedijama.

Ovaj 25-godišnjak, koji je za Livorno igrao kao posuđeni nogometaš Udinesea, po dolasku u bolnicu je proglašen mrtvim.

U 31. minuti je pao na teren u Pescari, nekoliko se puta pokušao pridići, ali nije uspio, kao ni svi napori ljekara na licu mjesta i hitnih službi.

Morosini je do 17. godine ostao bez oba roditelja: njegova majka je preminula 2001. godine, a otac nekoliko godina kasnije.

‘Volio bih postati profesionalni nogometaš najviše zbog roditelja, jer znam koliko bi ih to radovalo.’

Nešto kasnije njegov hendikepirani brat je izvršio samoubistvo, a Piermariju je ostala još starija sestra, koja je također hendikepirana.

Uprkos svemu, Morosini, koji je sa 15 godina igrao za italijansku U17 reprezentaciju, pokazao je veliku odlučnost da uspije u sportu.

“Ovakve stvari ostave utisak na vas i promijene vam život. Istovremeno vas obuzme veliki bijes i želja da date sve od sebe kako bi uspjeli, a to je bio san mojih roditelja”, kazao je 2005. godine Morosini u jednom intervjuu.

“Volio bih postati profesionalni nogometaš najviše zbog njih, jer znam koliko bi ih to radovalo, i to mi je dodatna motivacija.”

Blokirana hitna pomoć

Italijanski listovi su ogromnu pažnju posvetili ovoj nogometnoj tragediji.


Cvijeće za Morosinija

Fotografija igrača s natpisom “Piermario Morosini 1986-2012” prekriva cijelu prvu stranu lista Gazzette dello Sport, uz naslov “Smrt na terenu, prekid italijanskog nogometa”, te “Kontraverze oko medicinske pomoći”.

Očekuje se pokretanje istrage, jer je parkirani automobil saobraćajne policije blokirao ulaz vozilu hitne pomoći u stadion.

Prozor policijskog vozila je morao biti razbijen kako bi se ono uklonilo.

Torinski Tuttosport je pokušao opisati bol onih koji su poznavali Morosinija naslovom “Izgubili smo sina”.

List Corriere dello Sport je objavio nekoliko fotografija sa terena Pescare, a u uredničkom dijelu objavljen je tekst “Život pun boli”, koji govori o tragičnom životu mladog nogometaša.

Neka od najvećih imena nogometa odali su posljednju počast preminulom Italijanu.

Zatečeni Galliani

“Počivaj u miru, Piermario Morosini”, poručili su igrač sredine terena Intera i reprezentacije Holandije Wesley Sneijder i kapiten Manchester Cityja Vincent Kompany.

“Predsjednik Massimo Moratti, svi u FC Internazionale, trener Andrea Stramaccioni i svi igrači žale za Piermarijom Morosinijem. Klub saosjeća s porodicom, Udineseom i Livornom u ovo teško dobar”, objavljeno je na internet stranici Intera.

Nogometni savez Italije odgodio je sve utakmice prve (Serie A) i druge (Serie B) lige ovog vikenda kako bi se odala počast preminulom Morosiniju.

Morosini je odigrao 18 utakmica za mladu reprezentaciju Italije, a pored Livorna i Udinesea, nastupao je za Bolognu, Vicenzu, Regginu i Padovu.

Njegov nekadašnji suigrač iz Udinesea Mauricio Isla na Twitteru je objavio poruku sjećanja na bivšeg kolegu.

“Piermario će biti zapamćen kao veliki prijatelj i dobar čovjek. Ti si najveći od svih.”

Potpredsjednik Milana Adrian Galliani ostao je zatečen.

“Ovo su užasne vijesti, ne znam šta reći. Kada ste suočeni sa smrću, ne možete pričati o nogometu”, kazao je.

Morosini je odigrao 18 utakmica za mladu reprezentaciju Italije, a pored Livorna i Udinesea, nastupao je za Bolognu, Vicenzu, Regginu i Padovu.

Izvor: Agencije