Liga prvaka: Milan i Benfica u četvrtfinalu

Arsenal u prvom poluvremenu poveo 3:0, ali je u nastavku bio neprecizan (EPA)

Iako su u utorak navečer poraženi sa 0:3 na gostovanju kod engleskog Arsenala, nogometaši italijanskog Milana plasirali su se u četvrtfinale Lige evropskih prvaka jer su u prvom meču, na svom San Siru, slavili sa 4:0.

Domaći „Topnici“ su krenuli furiozno i u sedmoj minuti poveli pogotkom francuskog internacionalca Laurenta Koscielnyja koji je odlično reagirao nakon što je Arsenalov mladi igrač Alex Oxlade-Chamberlain izveo korner.

Devetnaest minuta kasnije je 2:0 za domaćina, a pogodio je Čeh Tomas Rosicky. Thiago Silva je loše odreagirao nakon pokušaja Thea Walcotta, lopta je došla do bivšeg igrača Borussije iz Dortmunda koji je savladao Christiana Abbiatija za povećanje vodstva Arsenala.

Dvije minute prije kraja, Arsenal je bio na domak poravnanja jer je rezultat glasio 3:0. Oxlade-Chamberlain je u svom šesnaestercu oborio Milanovog Alžirca Djamela Mesbaha što je sudija kaznio jedanaestercom. Siguran realizator najstrožije kazne bio je Holanđanin Robin Van Persie.

U drugom dijelu su obje ekipe imale dosta dobrih prilika za promjenu rezultata, ali je meč u Londonu okončan sa 3:0, najviše zahvaljujući Abbiatiju koji je odbranio šuteve Rosickyja i Van Persija.

Plasman u četvrtfinale izborila je i portugalska Benfica koja je na svom terenu savladala ruski Zenit sa 2:0 i tako anulirala prednost tima iz Sankt Petersburga koji je u prvom meču slavio sa 3:2.

Oba pogotka su „pala“ u sudijskoj nadoknadi dva poluvremena. Prvo je Maxi Pereira u prvoj minuti dodatnog vremena prve dionice utakmice u Lisabonu savladao Vjačeslava Malafejeva, da bi konačnih 2:0 postavio Nelson Oliveira u 93. minuti utakmice.

Kiparski san

Nogometaši kiparskog APOEL-a i trener Ivan Jovanović pokušat će u srijedu u Nikoziji savladati francuski Lyon više od jednog gola razlike i nastaviti svojevrsnu bajku u Ligi evropskih prvaka koja je ove sezone oduševila navijače širom „starog kontinenta“.

Francuzi su u prvom meču na svom terenu slavili sa 1:0, ali kiparski prvak nije razočarao igrom na Gerlandu.

Naslov „90 minuta od vječnosti“ iz jednog kiparskog sportskog dnevnika možda najbolje oslikava očekivanja javnosti i stanje u kojem se nalaze navijači jedinog tamošnjeg kluba koji je ušao u eliminatornu fazu Lige prvaka.

„Svi smo jedva čekali da nam se ovako nešto desi. Ovo je najvažniji trenutak u mom životu i jedan od najbitnijih u historiji kluba“, rekao je brazilski igrač sredine terena Gustavo Manduca.

„Revanš umnogome može utjecati na sve nas, kao i igrače i kao ekipu. Moramo postići gol, moramo pobijediti. Rizikovat ćemo i dati sve od sebe da nastavimo da igramo u Ligi prvaka.“

U grupnoj fazi takmičenja, APOEL je bio bolji od timova kao što su Porto, Zenit i Šahtjor.

Veće zalaganje

Trener Jovanović za duel u srijedu neće moći računa samo na vezistu iz Portugala Helia Pinta koji je suspendovan.

Kada se govori o Ligi prvaka, iskustvo je, definitivno, na strani Lyona koji je redovni učesnik eliminatorne faze ovog takmičenja u posljednjih deset godina.

Ekipa sa Gerlanda, međutim, u prvenstvu Francuske ne igra u skladu sa očekivanjima i zauzima tek sedmo mjesto na tabeli. 

„Oni su svi fini momci, ali to nije dovoljno“, direktan je predsjednik francuskog kluba Jean-Michele Aulas.

„Ne smiju tako lako propuštati svoje šanse. Talent imaju, tu je i novac i slava i glamur, ali zalaganje mora biti mnogo veće. Ne smiju samo povremeno pokazivati kvalitet.”

Vezni igrač francuske ekipe Kim Kallstrom kazao je da očekuje da detalji riješe pitanje pobjednika u revanš utakmici na Kipru.

„Očekujem težak meč u Nikoziji, ali sam ubijeđen da prolazimo dalje jer imamo dovoljno kvalitetan tim koji zaslužuje nastavak takmičenja u Ligi prvaka“, zaključio je Šveđanin.

Aktuelni prvak Evrope, španska Barcelona dočekat će njemački Bayer iz Leverkusena sa prednošću od 3:1 iz prve utakmice.

Izabranici Pepa Guardiole su svakako favoriti, ali su „Apotekari“ prošlog vikenda u Bundesligi „pokazali zube“ i savladali minhenski Bayern sa 2:0.

Oprezni Guardiola

Tradicija je protiv Bayera koji gotovo 10 godina nije zabilježio pobjedu u gostima u nekom evropskom takmičenju.

„Realno gledano, nemamo previše šansi u Barceloni. Ipak, natjerat ćemo ih da se pomuče kako bi osigurali prolaz u četvrtfinale“, kazao je napadač tima iz Leverkuzena Stefan Kiessling.

Uprkos svemu, strateg Barce Guardiola pozvao je igrače i navijače na oprez i uzdržanost.

„Spremamo se za meč sa ekipom koja je pobijedila Bayern prije nekoliko dana. Ne smijemo potcijeniti Bayer, pred nama je još mnogo posla“, naveo je.

Barcelona je prošlog vikenda savladala Sporting iz Gijona sa 3:1, a na meču sa Leverkusenom u tim će se vratiti Argentinac Lionel Messi.

Obje utakmice se igraju u srijedu u 20.45.

Izvor: Agencije