Kosovska džudašica želi nastupiti na OI

Odlična mlada džudašica s Kosova Majlinda Kelmendi ima normu za nastup na Olimpijskim igrama ovoga ljeta u Londonu. No, Olimpijski komitet Kosova (OKK) nije član Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), no ova djevojka se još nada da će biti prva predstavnica Kosova u historiji OI.

Bio snijeg ili vrućina u kosovskom gradu Peći, Kelmendi marljivo trenira i postiže vrhunske rezultate. Prije tri godine bila je juniorska svjetska prvakinja, a ove godine izborila je normu za nastup na ljetnim Olimpijskim igara u Londonu.

Ali njezin nastup je upitan jer kosovski OK nije član IOC-a. Ipak, Kelmendi već godinama nastupa na velikim međunarodnim takmičenjima.

„Umjesto pod zastavom Kosova, nastupamo pod zastavom Međunarodne džudo federacije. Nadam se da ćemo nastupiti na OI. Stavili smo IOC pred gotov čin: kosovska sportašica postigla je normu. Vjerujem da nas neće diskriminirati“, kaže njen trener Driton Kuka.

Uspjeh Salihua

Poput sličnih slučajeva iz olimpijske historiji, Kelmendi će gotovo sigurno dobiti dozvolu za nastup pod olimpijskom zastavom ali će mnogo ići teže da po prvi put ponese zastavu Kosova.

„Naravno da mi je želja predstavljati Kosovo. Ali ako to ne bude moguće, nastupat ću pod nekom drugom zastavom jer svi će ionako znati odakle sam. Znat će da sam pod drugom zastavom zato što nije bilo moguće biti pod zastavom Kosova“, izjavila je sportašica sa Kosova.

Kelmendi je zasad jedina olimpijka s Kosova.Njeni navijači se nadaju će ponoviti uspjeh boksera Aziza Salihua koji je 1984. osvojio bronzanu medalju.

„Sretna sam, ali u isto vrijeme i uplašena jer znam da sam jedina kosovska olimpijka i da predstavljam svoj narod. Sva očekivanja bit će usmjerena na mene. Nadam se da ih neću razočarati, dat ću svoj maksimum“, govori Kelmendi.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO