Džudist završio u gulagu zbog jednog poraza

Lee Chang-soo je 1980-tih godina bio vrhunski džudaš iz Sjeverne Koreje, da bi nakon jednog poraza završio u kaznenom logoru.

Pobjegao je u Južnu Koreju i tamo sada trenira svoja tri sina koji će pokušati ostvariti ono za što njihov otac nije dobio priliku: osvojiti olimpijsku medalju.

Lee Chang-Soo (45) živi kao izbjeglica u Seulu i prisjeća se prošlih vremena kada je sanjao o olimpijskoj slavi što mu se nikad nije ostvarilo. Ovaj bivši sportista mašta o medalji sa OI koju će, nada se, osvojiti jedan od njegova tri sina.

„Želim da vide čovjeka koji je toliko mučen, ali je odgojio svoje sinove da budu dobri i uspješni. To je početak moje osvete“, govori Lee.

U njegovom govoru još se osjeti sjevernjački naglasak, bez obzira na 20 godina života u Južnoj Koreji.

Na vrhuncu karijere, Lee je uživao sve privilegije kao elitni sportista u Sjevernoj Koreji. Vozio je Mercedes, bio član vodeće partije i dobro zarađivao za uspjehe na tatamiju.

Zbog bojkota OI u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988. godine, propustio je priliku da se okiti olimpijskom medaljom, no učestvovao je na takmičenjima u Jugoslaviji 1989. i Kini 1990. godine.

Bez cilja

Nakon jednog poraza od južnokorejskog džudiste, završio je u gulagu, radnom kampu, logoru, u komunističkim režimima, najmonstruoznijoj fabrici smrti.

„Kad sam, zahvaljujući jednom političaru, dobio još jednu šansu da se takmičim, napustio sam gulag i nikad se nisam vratio tamo. Razmišljao sam o tome zašto bih se trebao takmičiti. Nisam više imao cilj pa sam pobjegao“, kazao je.

Diktatorski režim Sjeverne Koreje kaznio je njegovu porodicu. Brat je odveden u logor, gdje je umro, dok su nesretno su završili i ostali članovi porodice.

Lee sada vodi mali džudo klub u kome treniraju njegova tri sina.

„Nikada nisam zažalio što sam došao u Južnu Koreju. Napravit ću od mojih sinova pobjednike, koji će uzeti medalju na Igrama kako bi Sjeverna Koreja mogla žaliti“.

Lee je u sretnom braku sa bivšom sportašicom. Najviše nade polaže u svog 17-godišnjeg, drugog po redu sina, koji već osvaja zlatne medalje na lokalnim takmičenjima.

Izvor: Al Jazeera